Úzkost je duchem naší doby, i když má iracionální základ. Pomůže dech, terapie i léky

10. březen 2020

„Úzkost je pocit obav, které nemají jasnou příčinu. U strachu víme, čeho se bojíme,“ říká v Balancu psychiatrička Dana Holubová. S úzkostí jsou spojeny obavy, které nejsou opodstatněné, je naděje, že vše dobře dopadne. Příčina může být genetická i psychická, někteří lidé mají k úzkosti větší sklony. Není pravda, že neohrožuje tělo, to platí u zdravých lidí. S léky by se mělo zacházet obezřetně, ale pomáhají. Vyhýbat se situacím, které vyvolávají úzkost, ji zhoršuje.

Doktorka Dana Holubová podotýká, že definice úzkosti není pevná, existují fobie z konkrétních situací nebo věcí. Třeba z otevřených prostor nebo pavouků. I když víme, že obavy jsou iracionální nebo přehnané, přesto je máme. Úzkost má výrazné tělesné projevy, stoupá tep a tlak, potíme se, rozvíjí se stresová reakce.

Dana Holubová

„Měli jsme šestnáctiletou pacientku, která měla úzkostné mdloby. Tlak jí vystoupal na 220 na 110. Pro mladého člověka to nemusí být problém, ale třeba pro starší lidi s kardiálními problémy to riziko být může.“ U fyzických obtíží, u kterých se domníváme, že jsou způsobeny psychikou, bychom měli být opatrní. Jedním z mýtů o úzkosti je, že není nebezpečná, i když má výrazné tělesné projevy. Proto lékaři tělo vyšetřují, i když vše ukazuje na to, že příčinou nepohody je právě úzkost.

„Když nás začnou napadat úzkostné myšlenky, míváme tendenci je zastavit. Můžeme ale zkusit metodu katastrofického scénáře.“ Když začneme promýšlet své obavy do důsledků, pravděpodobně zjistíme, že opravdu nejsou racionální. Většina z toho, čeho se bojíme, se nestane. Rozveďte v hlavě katastrofický scénář až do konce. Možná se obáváte ztráty práce, zhoršení zdravotního stavu, že vás opustí partner a skončíte na ulici. Ale pokud jste schopni akceptovat, že se s těmito situacemi dokážete vypořádat, pak úzkost omezíte.

Čtěte také

„Technik na zvládání úzkosti je hodně, ale mít s sebou na ně lék je dobré,“ myslí si Dana Holubová, která připouští, že anxiolytika (léky na úzkost) mohou způsobovat závislost, ale její zkušenost z psychiatrické ambulance je pozitivní. Když si psychiatr dává pozor na množství a typ léků a s pacientem se dobře pracuje v psychoterapii, mohou léky rozhodně pomoct. „Nejčastější samomedikací je alkohol, zejména u mužů. Úzkost tlumí, ale je depresogen a způsobuje i metabolické potíže,“ říká o nejčastějším tuzemském „léku“ lékařka.

Další informace a rady, jak zvládat úzkost, uslyšíte ve zvukovém záznamu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.