V Libanonu do parlamentu jen podle náboženské skupiny

29. květen 2023

Naše Hergot!í pouť pozoruhodným světem náboženství pokračuje. Spolu s naším hostem Janem Danielem z Ústavu mezinárodních vztahů jsme odcestovali do Libanonu. Tento skoro sedmimilionový stát má opravdu bohatou a pestrou duchovní základnu. Přestože více než padesát procent obyvatel se hlásí k islámu, žije zde i velký počet křesťanů.

„Libanon je jednou z nábožensky nejrozmanitějších zemí Blízkého východu,“ uvádí hned na začátku Daniel. Existuje zde osmnáct oficiálně uznaných náboženských skupin: vedle Židů se jedná o pět muslimských a dvanáct křesťanských. To ale neznamená, že všechny zmíněné skupiny jsou v Libanonu stejně zastoupené. Velkou židovskou komunitu bychom například v Libanonu nenašli.

Libanonská náboženská pestrost se obtiskla do samotného řízení státu. Veškerá politická moc v zemi je totiž rozdělena na základě náboženského systému. Jak to vypadá v praxi?

Daniel to vysvětluje takto: „Prezident republiky je vždy maronitský křesťan. Premiérem je sunnitský muslim a parlamentu předsedá šíitský muslim.“ Celý parlament je pak podobně rozdělený na křesla, do kterých může být zvolen pouze zástupce určité náboženské skupiny. Podle Daniela je zastoupení muslimů a křesťanů v současném parlamentu víceméně vyrovnané.

Poslechněte si nový Hergot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.