Van Damme zachránil čivavu a ptáci během karantény zpívají svůdněji. To jsou nej zprávy minulého týdne

23. říjen 2020

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejjemnější pralinky ze zpravodajských bonboniér. A jako obvykle se zaměřily na nevídané zprávy jak ze světa, tak z regionů a hlavně z Brna.

Ivanu šokovalo zjištění, že letos v březnu, kdy kalifornskou oblast Bay Area paralyzoval lockdown, napadlo docentku behaviorální evoluce a fylogenetiky prozkoumat, jak by asi zněli ptáci bez pouličního šumu a jestli je na jejich projevu něco jinak. Podle výzkumů se zpěv strnadců změnil. Nebyl hlasitější, i když v prázdných ulicích zněl mnohem zřetelněji. Zato prý byl hlavně víc sexy. Ptáci podle vědců měli možnost vyjádřit víc, protože nemuseli tolik křičet, aby se navzájem slyšeli. To známe z hlučných diskoték, posteskla si nevytancovaná Zuzana.

Právě Zuzanu zaujala informace o tom, že hvězda akčních filmů, belgický herec a zápasník Jean-Claude Van Damme pomohl prostřednictvím petice čivavě, které hrozilo utracení. Pejsek nakonec unikne předčasné smrti a bude nabídnut k adopci. Kdo má rád psy, je dobrý člověk, myslí si o kauze pejskařka Ivana.

Nebyly by to Mikrovlnky, kdyby neprozkoumaly i krimizprávy z Brněnska. Tam jistý kurýr předával balíček zákazníkovi, přičemž nechal dodávku se zásilkami otevřenou a nastartovanou. Zloději stačilo pár vteřin a už s autem pelášil pryč, skončil ale neblaze v lese s poruchou.

Je mezi erotickým ptačím zpěvem, pejskařem Van Dammem a dodávkou v údolí nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, ale to nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka