Vánoce jsou svátky naděje. Nemusíte uklízet, péct, dávat dárky ani se hádat. Jak na to?

20. prosinec 2022

„Z Vánoc jsme udělali psychologický problém, my psychologové jsme do médií zváni možná častěji než duchovní,” říká Dalibor Špok. Vánoce jsou pro mnohé z nás nejdůležitější svátky, i když nejsme věřící. Každý může něco slavit, setkat se s duchovnem a nadějí. Někdy si ale takové setkání komplikujeme. Máme představu o tom, jak musí být uklizeno, uvařeno, že musí být hodně dárků. Nebo také, že musíme navštívit příbuzné, se kterými si nerozumíme. Jak vytvářet o Vánocích to dobré?

„Chceme se cítit výjimečně, hledáme to, co je pro nás zásadní.“ Pro mnoho lidí jsou Vánoce svátky jídla, alkoholu a luxusu. Jsme ovlivněni kulturním tahem hédonistické společnosti. Aby byly svátky každý rok lepší, přidáváme v těchto oblastech. K hlubokému duchovnímu prožitku se nepojíme ani nepokupujeme dárky, místo toho zvětšujeme stres a vyčerpání.

Dalibor Špok

Můžeme se zamyslet, zda chceme během svátků řešit osobní a rodinné problémy. Je to svátek a můžeme se učit naše starosti a konflikty odkládat, je-li to možné, nejsme-li třeba v akutní krizi. Na svatbu také chodíme slavit sňatek dvou lidí a ne se vypovídat ze všech svých problémů.

„Hlubší smysl Vánoc je naděje. Slunce se vrací. Věřím v to, že se věci mohou v dobré obrátit? Věříte v naději? To je obrovská, posilující a regenerativní zkušenost,“ uvažuje Dalibor Špok. O vánočních svátcích je snazší duchovní prožitky a hloubku hledat. Slavíme je u nás skoro všichni, atmosférou se můžeme nechat pohltit.

I když máte na Vánoce nepříjemné vzpomínky a není vám z nich dobře, můžete si přece hledat vlastní pozitivní aspekty. Nemusíte být s rodinou, která nefunguje, péct cukroví a kupovat drahé dárky. Ale hledat naději, která je s námi vždy, i když třeba jen tiše.

Poslechněte si celý rozhovor o vánoční naději a rady, jak prožít svátky dobře.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související