Vykročit z šíleného koloběhu povinností. Cesty adventní krajinou s umělkyní Lucií Králíkovou

20. prosinec 2022

Lucie Králíková je umělkyně a tvůrkyně kytic pod značkou Efemér. Po Čechách a Moravě sbírá tradice a rituály, věnovala se folkloru a s fotografkou Michaelou Karásek Čejkovou sepsala knihu Svátosti. Zapomenuté nebo zapadlé tradice překládá do jazyka současného světa. Šestým rokem žije v kopcích nad Ústí nad Labem, o samotě nebo s blízkými prožívá advent v krajině, občas ji to ale zanese i do města.

„Když jsem v Brně, chodím v půl šesté ráno s přáteli do kostela svatého Michala na roráty. Jde o uctění Panny Marie, kde se zpívá latinsky. Já to sice neumím, ale je to pro mě hluboce duchovní zážitek,“ říká Lucie, která s přáteli o adventu také pravidelně chodí na výstup z Adamova do Vranova u Brna.

Potmě do chrámu na kopci

Lucie Králíková doporučuje, abychom se o Vánocích nevyhýbali tmě

„Ve čtyři ráno jedeme osobním vlakem do Adamova a pokračujeme potmě, nesmíme se spolu bavit. Bez svícení baterkami vystoupíme na kopec. Každý má připravený nějaký adventní text, čteme si, máme svíčky a mezi tím zpíváme. Když se rozední a světlo vejde do chrámu, tak jdeme ven a dáme si horký čaj a první cukroví,“ vypráví.

Roční cyklus v krajině měl své tradice a svátky, které se vázaly na přirozené proměny přírody. Advent a Vánoce jsou spojeny s dlouhými nocemi a krátkým dnem, je proto dobré se tmy nestranit a využít její krásy, to jsme ale podle Lucie trochu zapomněli.

Jako Reynek

„Advent je o tom, že si tmu dopřeju a nebojím se v ní prodlévat. Často zůstávám sama v domě, poslouchám vážnou hudbu, oheň anebo ptactvo, které už je teď hladové. Pálím na kamnech kadidlo a sušené byliny. O adventu se běžně dřív vykuřovalo. A pak taky intenzivně uklízím,“ popisuje Lucie svoje zimní prožívání v severočeské krajině.

„Když se dočtu u Reynka, že vstával ráno v pět, tak proč bych nevstala já a nešla do sedmi kolem potoka, abych zjistila, jaké to bylo, když šel z Petrkova do Havlíčkova Brodu na mši. Jde o to vykročit ze zaběhnutého koloběhu těch našich šílených povinností,“ uzavírá Lucie Králíková.

Kde se ještě udržela tradice přenášení sošky Panny Marie neboli adventní novéna? Jak obnovovat tradice nebo si vytvářet vlastní verzi rituálů? A co jsou roráty? Poslechněte si celé Podhoubí.

Lucie Králíková doporučuje, abychom se o Vánocích nevyhýbali tmě
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.