Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí o kávových soutěžích a o tom, k čemu jsou dobré
Jsou různé přístupy k vaření kávy. Někdo si zalije instantní granule teplou vodou z kohoutku, jiný je schopný uspořádat soutěž o co nejdokonalejší šálek espressa nebo překapávané kávy. V Praze se právě tento víkend bude nést v soutěžním duchu – v pražských Vysočanech se bude konat soutěž Barista roku. O tom, k čemu takové soutěže jsou a proč se přijít podívat jako divák, jsme mluvili s baristou Ondřejem Hurtíkem.
„Kávu vařím od roku 2011, kdy jsem se tím začal živit a zároveň i soutěžit. Přišlo mi, že tím soutěžením se můžu nejvíc naučit – umožňuje nejrychlejší progres ve znalostech i technikách,“ říká Hurtík, který vaří kávu pražské pražírny Doubleshot v jejích kavárnách. Podle něj pomáhá ke zlepšení hlavně drobnohled poroty, která pečlivě sleduje každý úkon a zpětně jej stejně pečlivě vyhodnotí. Jakkoli zvláštně to zní, jeden šálek uvařený zdánlivě stejně a ze stejného druhu kávy může chutnat a také být ohodnocen velmi různě.
„Samotná příprava espressa začíná výběrem vhodně upražené kávy, nastavením-naladěním vybavení, káva se musí do portafiltru stlačit... Pak se hodnotí tělo espressa, sladkost, hořkost, kyselost, dochuť.“ Hodnocení se netýká jen samotného nápoje, ale i osoby baristy. „Máš 15 minut na stihnutí všech nápojů, ale taky na představení samotné kávy, proč sis ji vybral, proč děláš to, co děláš.“ Hodnotí se i konzistence přípravy, kontroluje se, jestli dává barista stejné množství kávy do páky, i drobnosti, jako je způsob utlačení – utempování kávy v portafiltru –, a porotci sledují i samotný pohyb, rutinu soutěžícího – jak se za pultem chová a jestli stíhá pracovat čistě a má věci předem připravené.
V rámci soutěžního víkendu probíhá festival výběrové kávy, takže diváci chodí nejen kvůli podpoře oblíbeného kavárníka, ale i kvůli přednáškám nebo ochutnávkám kávy z nejrůznějších pražíren, které se zrovna sejdou.
Vítěz reprezentuje Českou republiku na světovém mistrovství, které je podle Ondřeje podobné české verzi, jen v o něco náročnějším podání. „Samotná soutěž je stejná, ale je to vyhrocenější, setkáš se se světovou špičkou a cítíš tlak toho, že reprezentuješ svoji zemi.“
Ondřej Hurtík sice vaří kávu už léta v pražských kavárnách, vyhrál Baristu roku v roce 2016 a několikrát i soutěž Coffee in Good Spirits, ale soutěže jsou podle něj otevřené klidně i amatérům. „Loni se stal švýcarským šampionem nekavárník, který byl úplný nadšenec.“ Svoji roli určitě hraje i to, že kavárník neprezentuje jen sebe a svůj um, ale celý řetězec – od farmáře po pražírnu, jejichž produkt nakonec předvede.
Jací porotci hodnotí přípravu u nás? Jaké trendy Ondřeje v kavárenském světě těší a co mu v Česku chybí? Poslechněte si celý díl.
Související
-
Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí. Frapéčko mizí, lepší ledová káva nastupuje
Ledová káva je v létě jedním z nejžádanějších potěšení. V minulosti nám dělala společnost ve formě frappé z granulovaného instantu, dnes je situace o něco zábavnější.
-
Jak vypadá správná káva
Větu "pojď na kafe" vyslovujeme téměř denně. Jaká ale je historie pití kávy u nás? Kdy se pití kávy v českých zemích stává běžnou záležitostí? A jak se ten náš dneš...
-
Jak na nejlepší kávu? Ptali jsme se dvojnásobného mistra republiky
Káva je podobná věda jako víno. Stejně jako vinaři spolu soupeří i experti na tento nápoj – baristé. Jedním z nich je brněnský kavárník Adam Neubauer.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.