Ventolin

1. srpen 2022

Ventolin – šílený vědec s aprobací pro disco – si svůj DJský pseudonym vypůjčil od inhalátoru tlumícího potíže s dýcháním. Ten pravděpodobně budete potřebovat, pokud se dostavíte na jeden z jeho legendárních, energií napěchovaných koncertů.

Kromě klubů a festivalových kotlů ale David Doubek alias Ventolin plní pravidelně i vysokoškolské učebny – v civilním životě je totiž univerzitním profesorem. Nevšední hudebník a kulturní antropolog loni vydal své třetí řadové album Dneska se vyčasilo. Pod tíhou pandemie na něm za zvuků bublajících syntezátorů znovuobjevoval krásu přírody a v textech mísících češtinu s angličtinou romantizoval „chození ven“. Po předchozích, na taneční parket připravených hitech Sovy a Disco Science tu sice přibylo akustických nástrojů i lyrické zadumanosti, přímočará zábavnost ale zůstává.

Ventolin

Ventolin ̶ the mad scientist specializing in disco ̶ got his name from an inhalator and you can be sure to experience some breathing difficulty at his legendary jam-packed shows. But David Doubek aka Ventolin isn’t merely the king of the dancefloor by night, he also reigns over classrooms, a college professor by day. The quirky musician and cultural anthropologist released his third full-length album last year. The synth heavy bangers all revolve around rediscovering the beauty of nature, a topic Ventolin was drawn to under the weight of the pandemic. Mixing both Czech and rudimentary English, Ventolin has taken it upon himself to make “going out” sound romantic again. Although his latest release introduces more acoustic instruments to the mix as well as a somewhat more complex lyrical approach than his most notorious hits, Ventolin is still instantly fun and entertaining.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.