Věřím, že je tady matka bohyně a otec bůh, říká Lilia Khousnoutdinová

26. červen 2023

Lilia Khousnoutdinová je žena mnoha tváří. Vede výcviky pro kněžky a ceremonialistky, napsala knihy Jsem žena, jsem bohyně a Novodobé ženské rituály, připravuje na porody nebo sama vede rozmanité rituály. V Hergot!u jsme s ní probrali všechno. Od slovanské a keltské mytologie až po její osobní spiritualitu.

Ve všech svých aktivitách se Lilia zaměřuje na ženská témata. Ženský element je pro ni důležitý i v duchovní oblasti. „Já, když jsem byla malá holka, tak jsem hledala místo, kde bych mohla vidět doslova na oltáři, v kostele, v mešitě, to je vlastně jedno, ženu. Mně tam velmi chyběla. Pokud tam tu ženu na oltář pomyslně dáme, tak nám vyvstávají třeba i témata jako její plodnost, jako to, že krvácí, jako to, že rodí děti a spousta témat, která v náboženstvích, jak je známe zde na Západě, byla buď ignorovaná, nebo vyloženě považovaná za nepatřičná či špinavá.“

Lilia vyzdvihuje také význam rituálů pro lidský život i společenství. K vykonávání takových rituálů pak školí kněžky. Ty spojuje víra ve světový řád. Konkrétní víru ale u kněžek ve výcviku nepožadují. „Já věřím na to, že je tady nějaká matka bohyně a otec bůh. Skrz jejich lásku se tvoří to, co zatím věda nedokáže vysvětlit, jak se stvořilo. A symbolicky tady ten mužský a ženský archetyp v nějakém tanci a láskyplném souznění jsou pro mě to, k čemu já bych se modlila.“

Jaké rituály byly pro Liliin život nejzásadnější? Co je to neopohanský ekofeminismus? A jak Lilii inspiruje spiritualita jejího manžela Karla Janečka? Dozvíte se v Hergot!u.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.