Věříme v reinkarnaci, zmiňuje specifikum Křesťanské církve esejské její kardinál Rudolf Autner

24. duben 2022

V letošním roce zaregistrovalo Ministerstvo kultury ČR dvě nová náboženská uskupení – Náboženskou společnost Slovanů a Křesťanskou církev esejskou. Zakladatele prvního jmenovaného společenství Zdeňka Ordelta vyzpovídali moderátoři pořadu Hergot! v září minulého roku. Tentokrát do studia dorazil kardinál Rudolf Autner, aby pohovořil o své církvi, která se inspiruje antickým judaistickým hnutím esejců.

Křesťanská církev esejská má mnohé společné prvky s tradičními křesťanskými církvemi. V lecčems se jim však výrazně vymyká. Příkladem nápadných odlišností je pojetí nesprávného chování a přesvědčení o převtělování. „Nepracujeme s kategorií hříchu. Člověk se nedopouští hříchů, ale omylů. Souvisí to s tím, že pracujeme s aspektem reinkarnace,“ vysvětluje Autner a dodává, že účelem opětovných zrození je získávání nových zkušeností.

Víra v reinkarnaci není v církvi chápána jako cizorodý prvek uměle propojený s křesťanským učením. Podle Autnera byla víra v převtělování v oblasti Ježíšova působení přirozeně přítomná. „Největší část naší věrouky pochází z esejské tradice, která byla doložena v kumránských svitcích a svitcích z Nag Hammádí. Dnes už s nimi umíme pracovat a myslíme si, že je umíme i správně interpretovat,“ zmiňuje hlavní inspirační zdroje církve Autner.

Zajímá vás, jaká jsou další specifika této nově vzniklé církve? Poslechněte si záznam rozhovoru!

autoři: Dominik Čejka , Petr Wagner , Fatima Rahimi , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.