Veverky na roštu, křicící filozof a další pěnkavy. Průvodce kapelami s bizarními vokály

19. květen 2023

Není až tak neobvyklé, že do vod extrémní či alternativní hudby čas od času propluje extravagantní pěvecký přednes. Emocionální křik i nelidské skřeky ale občas vyznívají ironicky ba až absurdně. Celé osazenstvo Špíny se tentokrát rozhodlo zabilancovat nad tím, kdy byla překročena hranice trapnosti a kdy se jedná o genialitu.

I tentokrát se nám povedlo připravit pestrý žárnový mix. Od naštvaných beatdown hardcoristů přes posmutnělé screamo kapely z nultých let až po folkovou avantgardu.

Pořad nám otevřela skladba Let the Past be the Past od kapely 25 Ta Life, kterou uživatelstvo Redditu označilo jako jednu z kapel s nejbizarnějším zpěvem. K této skupině se váže i jedna tragikomická historka z turné po Evropě, kterou si pro nás nachystal Šaman.

Pozornost jsme věnovali jak zavedeným umělkyním a umělcům, jako jsou Anohni, David Tibet nebo kapela Dead Kennedys, ale nezapomněli jsme ani na přísně undergroundová jména.

Koho považuje Reddit za nejbizarnějšího zpěváka? Koho nemá v oblibě Nuclear Holocausto Vengeance z Beherit? Ustál nihilistický metalcore z přelomu tisíciletí souboj s časem? Kdo si mistrně osvojil navozování liturgické atmosféry? V jakém projektu zní zpěvy jako od utahaného stěhováka? A co spojuje Jima Čerta s Jello Biafrou? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.