Viktor Paggio: Politická reprezentace u nás je zbabělá

8. únor 2014

V loňském roce představila iniciativa PROUD novelu zákona umožňující osvojení dětí stejnopohlavními páry. Kvůli pádu vlády nakonec k jejímu projednání nedošlo, nicméně podle aktuálních hlasů ze sněmovny bude toto téma aktuální i nadále. Jak je to s novelou teď a jak těžké bylo přesvědčovat poslance? Naším hostem byl exposlanec Viktor Paggio.

„Novelu se snažíme znovu oživit a vrátit do legislativního procesu. Jednání chceme začít po 18. únoru, kdy bude vyslovena důvěra vládě. Chceme začít lobbovat u poslanců a přesvědčit je, aby někdo z nich novelu znovu předložil,“ přibližuje úvodem své plány bývalý poslanec Viktor Paggio, který je aktuálně také členem občanského sdružení PROUD. K otázce LGBT komunity se Viktor dostal před několika lety, kdy stejně jako všichni jeho kolegové poslanci dostal dopis od lesbického páru z Prahy, kde obě ženy popisovaly problémy s výchovou dcery a život v právní nejistotě. I když původně nebyl o správnosti takové změny přesvědčen, setkáváním s rodinami a zástupci komunity zjistil, jak je důležité se pokusit o změnu stávající legislativy.

03059615.jpeg

Momentálně totiž zákon neumožňuje druhému rodiči z páru osvojit dítě svého partnera, což v běžném životě znamená značné komplikace. Na stranu novely se vloni poslanci Paggiovi podařilo získat 20 svých kolegů, což dle jeho slov nebylo vůbec lehké. „Největší klišé bylo – ideál rodiny, chybí mužský vzor. No tak na to já říkám odeberte děti všem svobodným matkám, všem prarodičům, kteří vychovávají vnoučata, a vysvětlete jim, že neodpovídají ideálu rodiny – matka, otec, kouřící plotna, pět dětí, konec 19. století. Dalším stereotypem byla představa, že poslanci tím zákonem něco zavedou, něco vytvoří. To není pravda, jsou tady stovky rodin, které už takto děti vychovávají a jde jenom o to poskytnout jim právní jistotu. Pak tu máme velký stereotyp, že děti zdědí homosexualitu. Na to je jednoduchá odpověď – tak kde se nám tu vzali ti gayové?,“ vysvětluje Viktor Paggio jen pro ilustraci některé mýty a stereotypy, které musel při jednáních s poslanci vyvracet.

Jednání v poslanecké sněmovně ale není jediným způsobem, jak docílit změny životních podmínek pro gay a lesbické rodiče. „V Rakousku např. stejné téma řešili soudní cestou. Stejný proces může nastat i u nás, PROUD už dokonce našel páry, které jsou ochotny celý soudní proces absolvovat. Jsme ochotni jít až k ústavnímu soudu.“ Přibližuje budoucí kroky PROUDu Viktor Paggio. Celý rozhovor s ním najdete tady:

autoři: Josef Rabara , Bára Šichanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.