Všímáte si toho hezkého v životě nebo jen plníte úkoly? Radost je dovednost, kterou se lze učit

11. leden 2022

„O radosti a užívání úspěchu nás připravuje to, že vidíme spoustu dalších povinností,“ říká v Balancu psycholog a psychoterapeut ze Střediska následné péče Point 14 Ondřej Ostrovský. Možná jste to také zažili. Dosáhli jste úspěchu, po kterém jste toužili. A necítíte to. Třeba vás radost zalije o dost méně, než jste čekali, nebo dokonce cítíte prázdnotu. Čím to je, že si neumíme nebo nedovolíme užít úspěchy malé i velké, radovat se a slavit?

„Ukončovat věci je zdravé, ale neznamená to jen naplnit potřebu, ale i užít si sytost.“ V tom může bránit pojetí života jako nekonečného seznamu úkolů. Odškrtnuto, splněno, co tam mám dál?

Připravujeme se tak o schopnost slavit a radovat se, která nám pak v životě chybí. Nebo se stydíme, připadali bychom si namyšlení a vychloubační, kdybychom o svém úspěchu a radosti mluvili. Třeba se dokonce i bojíme, že by nám druzí záviděli –⁠ přitom sdílená radost je větší. A možná si v hlavě neustále opakujeme, že to není ono, že musíme mít ještě mnohem víc.

Čtěte také

V cestě někdy stojí i přehnaná očekávání. Čekali jsme zkrátka něco lepšího. I proto jsou nečekané příjemné zážitky často silnější  nic jsme od nich nečekali.

„Radost ze spontaneity je důležitá, spontaneita je napojení na sebe.“ Máme v hlavě mnoho představ o tom, jací bychom měli být a jaký by svět měl být. Možná nám to brání v prožívání příjemného. Jdeme po louce, ale místo krásně rozkvetlých květin vidíme pohozenou lahev a ta nám celý dojem zkazí.

V psychologii se často hovoří o pozornosti, která funguje jako reflektor. Na co ho namíříme, to budeme vnímat lépe. Je to dovednost, kterou chvíli trvá se naučit, ale lze ji pěstovat a zlepšovat. Třeba v psychoterapii.

Poslechněte si celý rozhovor o umění slavit, radovat se a užívání toho dobrého, co život nabízí.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.