Vulgarismy přinášejí úlevu, říká Ester Geislerová ke své výstavě o partnerských vztazích

12. srpen 2024

Herečka, vizuální umělkyně a spoluautorka projektu Terapie sdílením Ester Geislerová připravila výstavu Co jsme měli říct a neřekli. V deseti krátkých videích s řadou známých herců a hereček se hravě i s empatií zabývá partnerskými vztahy. A sama v nich vystupuje jako mořská panna.

Herci a herečky jako například Tomáš Jeřábek, Elizaveta Maximová nebo Luděk Sobota, ale také dcera Ester Geislerové Mia Rosa Kadlecová anebo terapeut Honza Vojtko vystupují v krátkých filmech na výstavě Co jsme měli říct a neřekli. Ztělesňují různé role – od queer gentlemana po lustr. Vedou monology, kombinující touhy a bolesti partnerského života s nadsázkou, vztahovou reflexí a filmovou hrou.

Řada videí vyznívá velmi konkrétně a velmi osobně. Některé z monologů napsali partneři a partnerky vystupujících bez jejich vědomí. Ty nejnaštvanější a nejexpresivnější texty ale protagonistům připravila sama Ester Geislerová.

„Nedělala jsem žádnou autocenzuru. Ta videa jsou i o tom, že dávám prostor nějaké části sebe, která neměla příležitost se vyjádřit a byla potlačovaná. Z přednášek Terapie sdílením víme, že vulgarismy přinášejí úlevu. Ta slova mají dobrou energii. Jsou nám blízká a je to i vtipné, protože takhle prostě občas mluvíme, i když víme, že se to nemá. Potřebovala jsem této své části dát prostor.“

Výstava kombinuje terapeutický smysl s fikční hrou a kreativitou. „Abychom se zahojili jako společnost, měli bychom začít u sebe,“ dodává k výstavě Ester Geislerová.

Ester Geislerová také připravuje dokumentární film o svém otci, japanologovi Petru Geislerovi. „Myslím, že jsme si o něm všechno řekli a že jsme na to spoléhali a jsme s tím tedy srovnaní. Ale myslím, že je pořád hodně věcí, které jsme si neřekli,“ říká herečka a umělkyně v podcastu Vlna.

Jak se výstava doplňuje se známým projektem Terapie sdílením? Pomáhá umělecké i expresivní vyjádření se zvládáním vlastních partnerských obtíží?

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.