Východiska a Kráľovany: zvukové experimenty vznikají i na Oravě

21. září 2017

Štefan Kratochviľ a Noso, dva hudebníci ze slovenského Dolného Kubína, na internetu pod jménem Kráľovany zveřejňují různé útržky z terénních nahrávek, záznamů zkoušek nebo vlastní produkce. Kráľovany jsou slovenská vesnice s nejmenším počtem slunečných dnů za rok, ale pro členy projektu, pocházející z Dolného Kubína na Oravě, jsou především metaforou portálu či přestupní stanice, která propojuje globální s lokálním.

Scroll down for English version.

Projekt Kráľovany vznikal postupně. Oba tvůrci již dlouhou dobu hráli v různých kapelách, pak začali skládat hudbu k němým filmům. Postupně se dopracovali ke hlukovým plochám, vrstvení jednoakordových smyček a různých zvuků. Hudba, kterou nahrávají na SoundCloud, má někdy podobu hotových tracků, jindy to jsou krátké črty a záznamy situací. Právě tato otevřená forma, nedokončenost a dojem probíhajícího procesu jsou na projektu dvou kluků z Oravy nejzajímavější.

Kráľovany se necítí být součástí žádné pevně definované scény. Hudební scéna je pro ně zajímavá hlavně jako místo přátelských setkání, neformální výměny a vzájemného prostupování diváků a hudebníků. Orava je na Slovensku obecně vnímána jako rurální oblast, ke které se automaticky váží představy o tradiční kultuře a folkloru. Pro členy projektu Kráľovany je však každodenní realita více prozaická a lokální vlivy ambivalentní. „Bačové a ovce tu jsou, ale v kontextu neúspěšné industrializace regionu... Utíkáme odsud, ale zároveň se sem se strašnou radostí vracíme,“ říkají Kratochviľ a Noso.

Jejich aktuální výstupy si můžete poslechnout na jejich profilu na SoundCloudu.

Poslechněte si celý rozhovor!

EN

Štefan Kratochviľ and Noso, two musicians from the Slovak town of Dolný Kubín have been releasing snippets of field recordings, sounds and music on the Internet under the name Kráľovany. It is the name of a small Slovak village, that has statistically the lowest amount of sunny hours in Slovakia, but for the members it is significant as a train transit station, that connects the local with the global.

Kráľovany as a project is a process of a slow becoming. Both members have been playing together in several bands “from time immemorial”, then began to produce music for silent movies. Later their production turned towards noise and layering of various “one accord” loops and recorded sounds. Their production uploaded to Soundcloud sometimes take the shape of more or less finished songs, but others resemble short snippets and ad-hoc recordings. It is this open form, incompleteness and an processual character that makes Kráľovany interesting.

Kráľovany do not feel themselves being members of any particular scene. For them belonging somewhere takes a form of meetings with friends, informal exchanges between musicians and audience. Orava, as the northern part of Slovakia is called, is being stereotyped as the land of traditional folk culture and folklore. But in the eyes of Kráľovany’s both members the reality is much more prosaic and ambivalent: “The shepherds and the sheep are here, but in the context of an unsuccessful industrialization of the hole region .. it is from this world that we run away and at the same time return with a great excitement.”

You can listen to Kráľovany’s output on their Soundcloud profile.

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka