Východiska: Lo/ve není srdíčkova kapela

3. duben 2014

Pražský projekt Lo/ve, za ktorým stojí výtvarník a hudobník Pavel Ptáčnik a herečka a doktorandka DAMU Markéta Dvořáková je aktívny od leta 2013, keď na bandcampe vyšlo ich debutove ep raw cut. Pavel, bývalý člen ostravských Like She, už dlhšie sníval o dvojčlennom projekte v tejto zostave. Lo/ve vznikla, keď stretol Markétu.

Na looperi vrstvená efektovaná gitara tvorí spolu s bicími a štylizovaným vokálnym prejavom surové tracky s garážovým lo-fi zvukom. Narozdiel od ich koncertných verzií je nahratá podoba trackov dotvorená občas použitým efektom, alebo samplom. Práve koncerty kapely sú strhujúce svojou energiou a bavia nielen hudobne, ale tiež spôsobom akým Pavel a Markéta počas koncertu komunikujú.

Na českej scéne by sa Lo/ve zvukovo zhodli napríklad s brnenskými Deceased Squirrel on the Phone, s ktorými zdieľajú nielen presahy do vizuálneho umenia, podobnú zostavu, ale aj pod surovým zvukom ukrytý cit pre písanie piesní. Ostatne, svoje EP raw cut nahrávali v brnenskej skúšobni, v ktorej hrávajú aj už spomenutí Deceased Squirrel on the Phone. Lo/ve spomedzi českých projektov, ku ktorym cítia afinitu menujú ešte aj Black Tar Jesus Tomáša Kopáčka. Svoj zvuk však nepokladajú za definitívny.

Podobne ako viaceré príbuzne české projekty je Lo/ve hudobným vyjadrením umelcov, ktorých doterajšie jadro tvorby leží inde než v hudbe. Silné prepojenie výtvarnej a hudobnej scény v Prahe, alebo napríklad v Brne mi príde ako lokálne špecifikum, ktoré je istým spôsobom unikátne v regióne východnej Európy. Debutove EP Lo/ve nájdete na lovethecrew.bandcamp.com.

English
Prague-based band Lo/ve is the child of the visual artist and musician Pavel Ptacnik and the actress Marketa Dvorakova. It started in the summer of 2013, when the band released their debut EP “raw cut” on Bandcamp. Pavel, former member of the Ostrava-based band Like She, has been dreaming of such a formation for a longer time. Lo/ve was born when he met Marketa.

Processed guitar layered on a looper together with drums and stylized vocals create raw garage and lo-fi sounding tracks. Compared to their live versions they include now and then a sample or a used effect. However its the live shows of the band which enrapture the audience not only by the energetic music but also by they specific way how Pavel and Marketa communicate on stage.

03094016.jpeg

In the context of the Czech scene, Lo/ve could be put alongside bands such as the Brno-based Deceased Squirrel on the Phone, with whom Lo/ve share not only overreaches into visual arts or simillar formation, but also their sensitivity towards songwriting hidden beneath their raw sound. The EP “raw cut” was actually recorded in the room where Deceased Squirrel on the Phone usually rehearse. Lo/ve also express afinity to the band Black Tar Jesus, a project of Tomas Kopacek. However they dont consider their sound to be definite yet.

Simillar to several other czech music projects, also Lo/ve is a brainchild of artists whose former creative crux lies outside of the domain of music. The strong connections between visual arts and music scene in Prague, but also in Brno, seems like a local specific, that is in a way unique in the eastern europe. Listen to the debut EP “raw cut” of Lo/ve here (lovethecrew.bandcamp.com).

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.