Východiska: Orientálne rytmy projektu Plevna

23. březen 2016

Horatiu Serbanescu je multitalentovaný hudobník pôsobiaci v Bukurešti. Hudbe sa venuje odmalička a pôsobí vo viacerých zoskupeniach. Okrem iného aj v projekte Steaua de Mare, v ktorom rekontextulizujú rumunský hudobný štýl manele.

Čoskoro mu pod prezývkou Plevna vyjde release na labeli Future Nuggets, čo je kolektív a vydavateľstvo sústreďujúce hneď niekoľko zaujímavých miestnych projektov (vypočujte si rozhovor o projekte Future Nuggets tu). Na rozdiel od svojich predchádzajúcich kolaborácii, v projekte Plevna ho inšpirovala špecifická bulharská hudba.

“Kuček a 9/8 rytmus ma inšpirujú od doby, keď som začal počúvať bulharskú rómsku hudbu. Plevna je iba jedným z mojich projektov, mám aj ďalšie skladby v tomto rytme,” hovorí. “Snažili sme sa zistiť, aká hudba sa hrá v okolí Bukurešte a na internete sme sa dozvedeli o bulharskej rómskej hudbe, ktorá je iná, než tá rumunská. Bulharskí hudobníci hrajú na basgitaru a bicie, čo tvorí základ rytmu. Ako hudobník – a rád by som sa zaňho považoval - to obdivujem.”

soundcloud.com/sharkfood4

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.