Vydat vinyl svépomocí je privilegium, říká kapela Miss Marple

25. březen 2022

Dva roky trvalo pražské kapele Miss Marple, která osciluje mezi klasickým hardcore punkem a noise rockem, vydat svou debutovou nahrávku. Čekání se vyplatilo, na obsahu desetipalcového vinylu s názvem Shit Goes In / Shit Goes Out si dali záležet nejen hudebně. V regálu s deskami ho díky propracovanému vizuálu rozhodně nepřehlédnete.

„Původně jsme chtěli znít úplně jinak,“ vypráví basák Jirka o začátcích kapely, kdy se plánovala ubírat cestou tradičnějšího zvuku. Všechno ale změnil příchod kytaristky Páji a jejího kufru plného efektů, který jejich skladby zahalil do mocného hlukového obalu. Nakonec jsou za to ale všichni rádi. Nějaká pravidla nicméně od začátku přetrvávají: „Třeba žádný disbeat,“ smějí se Miss Marple v narážce na klasický žánrový rytmus.

Ačkoliv kapela aktuálně zkouší v Praze, srdce ji pořád táhne do známého nízkoprahového klubu Futra v Orlové, který hrál zásadní roli v životě tří čtvrtin jejích členů. Tam ostatně proběhlo i nahrávání desky, které obstaral Tomáš Veliký z kapely Pacino, a jméno klubu v tomto dílu Špíny zaznělo mnohokrát.

Vinyl si Miss Marple nakonec z mnoha praktických důvodů vydali sami. „To, že si to můžeme dovolit, něco vypovídá o tom, jak se máme v životě,“ dodává k tomu pokorně zpěvačka Blanka.

Kolik kapel se muselo rozpadnout, než vznikli Miss Marple? Jak došlo ke spojení s labely, které novou nahrávku vydávají na kazetách? A proč si teď na koncerty Miss Marple budeme muset zase nějaký čas počkat? Pusťte si celý rozhovorový díl Špíny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.