Výletní tip Ladislava Zibury: Podívejte se do Chebu, kde žili čeští Němci. Podobné místo v Česku není

26. červenec 2019
Tip

V rubrice Tip každý pátek přinášíme doporučení na víkendový výlet nejen po Česku. Výletní tip pro Radio Wave tentokrát připravil dobrodruh Ladislav Zibura, jenž díky práci jezdí hodně po republice a objevuje místa, o nichž nikdy neslyšel, že jsou krásná, ale která ho pak něčím nadchnou. Jedním z nich je Cheb, který podle jeho slov není podobný žádnému českému městu, protože v něm historicky žili a utvářeli jej čeští Němci.

Možná i kvůli tomu mu ze všeho nejvíce připomíná Norimberk. Cheb je plný historických domů a uprostřed hlavního náměstí jich stojí hned jedenáct přímo vedle sebe – skupince domů se říká Špalíček. Nedaleko je i monumentální chrám sv. Mikuláše, hrad a u řeky krásné hřiště. Poblíž města se navíc nachází přírodní unikát, národní přírodní rezervace Soos, kde jsou bahenní sopky a rašeliniště – něco takového prý jinde v Česku nenajdete. Cesta z Prahy do Chebu trvá nejrychlejším vlakem dvě hodiny a čtyřicet minut, autem přes dvě hodiny. Vlak z Brna jede pět hodin a padesát minut, auto bezmála čtyři hodiny.

Poslechněte si celý Výletní tip Ladislava Zibury a dozvíte se, co dalšího se mu líbí na Chebu.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.