Výletní tip Matěje Balgy: Vydejte se na fašank. Zatancujete si pod šavlemi a ochutnáte koblížky

1. březen 2019
Tip

V rubrice Tip každý pátek přinášíme doporučení na víkendový výlet nejen po Česku. Výletní tip pro Radio Wave tentokrát připravil cestovatel Matěj Balga. Zbystřit by měli všichni, kdo mají rádi folklor. Tento víkend totiž mají poslední šanci zažít masopustní veselí. Nejlépe podle Balgy uděláte, když se vydáte na jižní Moravu, a to třeba do Hodonína. Ale největší masopustní festival na vás až do úterka čeká ve Strání u hranic se Slovenskem.

Na tamním fašanku, jak se oslavám přezdívá, se bude tancovat pod šavlemi, koštovat slivovice a chybět nebudou ani koblížky. V úterý o půlnoci se zakope basa a s veselí bude konec. Začne totiž půst, který potrvá až do Velikonoc. Právě proto byste si fašank neměli nechat ujít. Cesta z Prahy do Strání trvá autem přes tři hodiny, vlakem a autobusem o dvě hodiny déle. Z Brna pojedete autobusem dvě hodiny, autem o půlhodinu méně.

Poslechněte si celý výletní tip Matěje Balgy a dozvíte se, čím vyvrcholí fašank v Hodoníně.

Fašank ve Strání
autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.