Vypsat se z osobní tragédie. Karolina Světlá objevila svůj talent v Podještědí

8. prosinec 2021

Jana hledá vášeň hlavně v 19. století, a tak do druhého dílu adventní série prosadila výlet do Světlé pod Ještědem, místa, které inspirovalo umělecký pseudonym Johanny Rottové, známé pod jménem Karolina Světlá. Kačce se do čtení spisovatelky, kterou znala jen z hodin povinné literatury, nejdřív vůbec nechtělo. Když se ale ponořila do jednoho z jejích románů, vypravěčskému stylu Světlé propadla.

Světlá projevila spisovatelský talent už jako malá holčička. U dívky však byly takové sklony považovány za škodlivé. Učitel, který objevil její ranou poezii, varoval rodiče, aby jí tento neblahý zájem razantně vyhnali z hlavy.

O mnoho let později, po prožité tragédii, doporučil rodinný lékař, aby si Johanna Rottová odjela odpočinout k příbuzným do podhůří Jizerských hor. Tady konečně získala vytouženou svobodu a začala psát příběhy inspirované podhorskou krajinou a životem místních lidí.

Jaká rána zasáhla život slavné spisovatelky a přivedla ji do vesnice, která navždy změnila její osud? Co si myslí Bludičky o bulvárem propíraném vztahu Světlé s Janem Nerudou? Ví už Kačka, kdo byl Vojta Náprstek? Jak vnímala Světlá otázku emancipace žen? Jak dokázala popisovat krajinu Podještědí? A co na jejím vypravěčském stylu Bludičky nejvíc oceňují? Poslechněte si celý díl!

Bludičky si na cestu po stopách Karoliny Světlé vzaly i tematickou literaturu
autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.