Vytrhávání vlasů jí přináší úlevu, přestat s tím jde jen obtížně

4. listopad 2022

Trichotillománii neboli nutkavé vytrhávání vlasů si můžeme představit jako něco mezi zlozvykem, uvolňovačem stresu a příznakem obsedantně kompulzivní poruchy. Osmadvacetiletou Elišku provází životem už od dvanácti let.

„Strašně dlouho jsem to schovávala. Styděla jsem se za to, protože jsem vůbec nevěděla, že něco takového skutečně existuje,“ popisuje mladá právnička dobu, kdy si začala vytrhávat vlasy, protože jí to přinášelo úlevu ve stresu nebo v emočně vypjatých situacích.

Čtěte také

Před svými blízkými o svých potížích promluvila teprve nedávno, když začala chodit na psychoterapii a založila instagramový profil trichotillomanie_cz, na kterém sdílí své pokroky a pokusy nevytrhávat si vlasy.

„Není to nic, co by snižovalo moji lidskou hodnotu, každý s něčím bojuje,“ říká s nadhledem Eliška. Zároveň ale také připouští, že má ve svém blízkém okolí i lidi, kteří jí vlastně její problém moc nevěří a myslí si, že to „trochu přehání, zveličuje a že vymýšlí kraviny, protože se nudí a nemá pořádné zájmy“.

Má Eliška pořádné zájmy? Co jí pomáhá netrhat si vlasy? A jak může její problém souviset se vztahem k jídlu i k sobě samé? Poslechněte si Diagnózu F o trichotillománii.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.