Vždy jsem odmítal, když mě někdo nazval průkopníkem, říká inovátor Pavel Podruh

23. říjen 2022

Pavel Podruh v minulosti býval zpěvák, který se však po několika letech cestování se svou kapelou rozhodl změnit kariéru. Přešel do velké firmy, kde si uvědomil, co nechce dělat a jakým způsobem by rád využil svou kreativní stránku. A tak přišel jeho klíčový nápad: experiment zvaný Český soběstačný dům.

„Nebyl jsem si jistý, zda chci ten omezený čas, co v životě mám, přemýšlet nad tím, jak lépe prodat brambůrky. Práce mě zajistila finančně, ale přestala mi fungovat motivace. A tak jsem se rozhodl začít studovat energetiku a snažit se najít způsoby, jak nakládat s obnovitelnými zdroji efektivněji než doteď,“ popisuje Pavel přirozený vývoj, který vedl až k vytvoření soběstačného domu. „Vždy jsem odmítal, když mě někdo nazval průkopníkem. Zároveň mi ale přijde, že udržitelnost propadá dogmatu dobra,“ dodává.

Kromě soběstačných domů a udržitelné energie jsme s Pavlem probrali i pravidelná témata, mezi nimi také strach ze smrti. „Asi se jí bojím, chtěl bych ji co nejvíce oddálit. Chci co nejdéle trávit svůj život s rodinou, chci toho s ní prožít maximum a být u co nejvíce věcí,“ líčí svůj pohled na toto téma.

Co Pavla dojímá? Měla by se udržitelnost sdílet? Kdy se cítil nejvíc na dně? A proč si myslí, že neúspěch nemůže ihned vést k ponaučení? Dozvíte se v novém díle Pochlap se.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka