Web Opatruj.se dává možnost otestovat se na příznaky duševních poruch a najít vhodnou pomoc

26. březen 2021

Z různých průzkumů vyplývá, že za poslední měsíce přibývá lidí, u kterých se objevují duševní poruchy nebo jejich příznaky. Mnohdy se ale místo vyhledání odborné pomoci spokojíme s tím, že takhle to teď prostě je a je potřeba to vydržet. Webová stránka Opatruj.se nabízí možnost otestovat se, jestli náhodou už není vhodná chvíle na to, abychom skutečně vyhledali pomoc.

„Zvyšuje se množství psychických potíží, ambulance psychologů jsou plné a práce přibývá i psychiatrům. Vzrůstá počet lidí s depresivními projevy, bohužel také sebevražd, ale přibývá rovněž vztahových konfliktů. Dá se říci, že přibývá lidí s problémy duševního charakteru, kteří si se svými potížemi už sami neporadí,“ popisuje aktuální stav klinický psycholog, garant Systému psychosociální intervenční služby a pracovník Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Jedním z míst, kam se lidé, kteří se necítí úplně dobře, mohou obracet, aby zjistili, jak na tom psychicky jsou, je webová stránka Opatruj.se, za kterou stojí odborníci z Národního ústavu duševního zdraví a multidisciplinární tým lidí ze zdravotní i sociální oblasti. Testy, které si tam člověk může udělat, nejsou diagnostické, ale mohou nabídnout alespoň základní screening toho, zda už naše potíže nejsou za hranicí, kdy bychom si měli říct o pomoc.

Jak se liší naše prožívání, když jde o okamžitou, třeba i tragickou událost nebo o dlouhodobý chronický stres, jak je tomu v současné době? Jaké strategie zvládání jsou vhodné a jakými si škodíme? A nelze k nim i přesto přistoupit pod heslem „účel světí prostředky“? Poslechni si Diagnózu F s psychologem Lukášem Humplem a opatruj.se.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.