Z odolnosti by se neměla stát soutěž, kdo z nás je silnější a ustojí toho víc, říká filosofka Alice Koubová

13. červenec 2021

Alice Koubová je filosofka působící na Oddělení současné kontinentální filosofie Akademie věd. Vyučuje mimo jiné taky na DAMU a ve své práci reflektuje hlavně roli performativity, expresivity a sdílené tělesnosti. Především je však koordinátorkou výzkumného projektu AV ČR, který má za cíl odolnou společnost nejen studovat, ale taky spoluvytvářet. Na jeho chodu se dále spolupodílí Tereza Stöckelová, Vít Gvoždiak a Petr Kaderka.

Napříč vědeckou komunitou a ve spolupráci s mnohými zákoutími veřejného života vzniká v současné chvíli výzkumný projekt rámce Strategie AV21 Akademie věd s názvem Odolná společnost pro 21. století. Jedná se o projekt pojatý velmi široce, mezioborově a meziprostorově, takže na seznamu přednášejících najdeme jak jména historiků, socioložek, psycholožek a filosofů, tak taky lidí z občanské společnosti – například klimatických iniciativ, lokálních ekologicky smýšlejících proudů i jednotlivců, kteří třeba vyrábí domácí miso.

Čtěte také

„Nejsme žádnými pozitivními proponenty odolnosti a nechceme říkat, že to, co teď potřebujeme nutně, je odolnost. Součástí programu je i kritická analýza toho, jak se odolnost používá,“ říká Koubová a zdůrazňuje, že odolnost neznamená přežít všechno beze změn, ale ve správnou chvíli, než se systém zhroutí, se umět přetvořit.

Podle filosofky je potřeba dávat víc prostoru vzájemné péči. Podle Koubové je provázanost, až dokonce závislost jednoho na druhém hlavní strategií odolnosti, kterou se společně můžeme naučit. Zároveň je ale potřeba, aby tyto aktivity byly podporované i ze strany institucí.

„Musíme se společně dohodnout, že budeme finančně podporovat ty, kteří prostě poskytují péči, ve vzdělávání, péči o děti nebo zranitelné členy společnosti. Ekonomiku, která nebude růst, ale která zabrání vlastní katastrofě.“

Proč není želvuška nejlepším příkladem vysoké odolnosti? A proč pro opravdovou odolnost potřebujeme taky zranitelnost? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Nikola Benčová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.