Zahrada Petry Ptáčkové, květiny Hany Frišonsové

8. září 2012

Modeschau je tentokrát z říše flóry. Představujeme kolekci Zahrada Petry Ptáčkové, která je ve finále Start_Up na Prague Fashion Weekend 2012, a nové modely Hany Frišonsové aka SUUS, které vznikly ke zvláštním květinovým náhrdelníkům.

Ačkoli obě návrhářky stojí teprve na začátku své kariéry, mají už zahraniční zkušenosti a prezentovaly se mimo jiné v rámci prestižní události Shooting Fashion Stars.

Hana Frišonsová pod značkou SUUS navrhuje od roku 2010. Zaujala nás už první kolekcí Circle, která přinášela střihová řešení založená na kruhu v čistě bílé. Koncept, minimalismus a krásný a funkční výsledek. Následovala černá kolekce Mysteries, inspirovaná filmem Solaris, která mimo jiné vyvolala kontroverzi na Fashion TV, pro kterou byla údajně příliš temná. Ve Vídni za ni nicméně Hana dostala ocenění Festivalu módy a fotografie. Letos na jaře představila kolekci Sleepwalkers na Shooting Fashion Stars v Mánesu a přes léto rozpracovala modely ke květinovým náhrdelníkům, které se rozhodla uháčkovat po způsobu irské krajky. Více si o její aktuální práci a plánech poslechněte v rozhovoru.

Také Petru Ptáčkovou sledujeme dlouhodobě. Zaujaly nás její kolekce My Light Blue Story, Spread a také nejnovější Zahrada, o které jsme s ní natáčeli tentokrát. Kolekce je inspirovaná Trnkovou Zahradou a přináší velmi zajímavá střihová a konstrukční řešení – a taky parádní slamáky ve tvaru kšiltovek.

Móda Petry Ptáčkové nás od prvního setkání okouzluje svojí uvolněností, spontaneitou a pozitivní energií. Její oděvy a přehlídky jsou vždy jiné, ale ne jiné za každou cenu, je to prostě v jejich podstatě. Dobře to vystihla třeba show na Shooting Fashion Stars 2009 na Nové scéně. Kolekci My Light Blue Story, inspirovanou zážitkem z tanečního a akrobatického představení francouzských provazolezců Les Colporteurs, předvedla zčásti tanečnice zavěšená na laně. Kde se ta svěžest v nápadech a realizacích Petry Ptáčkové bere, pochopíte nejlépe při osobním setkání s krásnou mladou ženou, která kromě módy dělá třeba filmové kaskadérství, capoeiru a studuje v Paříži. Poslechněte si rozhovor o kolekci Zahrada a o studiu ve městě nad Seinou. A držte Petře Ptáčkové palce ve finále soutěže Start_Up na Prague Fashion Weekend 2012.

Odkazy:
hanafrisonsova.com
petraptackova.com
fashionweekend.cz/#start-up

Playlist:
Frankie Rose – The Fall, Fort Romeau Remix (Slumberland)
Grace Jones – Well Well Well, Dub Version (PIAS)
Tycho – A Walk, Kolombo Remix (Ghostly International)
The Album Leaf – Descent (uns.)
Azure Ray – November (Saddle Creek)
Malcolm McLaren – Deep In Vogue (Epic Records)
Metronomy – Corinne (Because)
Kilo Kish – Creepwave (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.