Žehnání je fajn, jsem pro manželství pro všechny, říká evangelický výpomocný kazatel Zdeněk Turek

19. červen 2023

V Hergot!u si povídáme s hercem a výpomocným kazatelem Zdeňkem Turkem o rozhodnutí Českobratrské církve evangelické žehnat svazkům osob stejného pohlaví. Zajímá nás také, jaké je to být aktivním gayem v církvi, vykonávat v ní duchovní povolání nebo prostě jen žít.

Koncem května vedení Českobratrské církve evangelické usneslo, že její faráři a farářky budou moci žehnat svazkům osob stejného pohlaví, pokud o to požádají. Dosud církev rozhodnutí ponechávala plně v kompetenci jednotlivých farních sborů, žádné oficiální stanovisko k tomu však nevydala.

Petr Wagner, Zdeněk Turek a Fatima Rahimi

Jak tuto zprávu vnímá člen Českobratrské církve evangelické Turek? „Kdybych měl říct za sebe, mám neutrální pocit. Já jsem pro manželství pro všechny. Kdyby synod prohlásil: ano, my bez ohledu na stát souhlasíme s manželstvím pro všechny, to by pro mě byla velká radost,“ komentuje rozhodnutí.

Podle něj je tato církev stejně veřejností vnímaná jako jedna z nejliberálnějších v Česku. Jasným souhlasem s manželstvím pro všechny, který považuje za důležitější, by tak jen svou reputaci potvrdili.

Je dnešní církev více ochotna a schopna bavit se s mladými lidmi? Poslechněte si nový Hergot!.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.