Zemřel Thich Nhat Hanh, zenový mistr, blízký přítel Martina Luthera Kinga a otec mindfulness

6. únor 2022

V sobotu 22. ledna zemřel v úctyhodném věku 95 let zenový mistr Thich Nhat Hanh, podle mnohých vůbec nejvýznamnější osobnost současného buddhismu, hned po čtrnáctém dalajlámovi. Narodil se ve Vietnamu, během života ale působil především v Severní Americe a Evropě. Za svou popularitu na Západě buddhismus do značné míry vděčí právě jemu – nakonec vytvořil i populární meditační metodu mindfulness, která vychází ze zenové meditace všímavosti.

S básníkem a psychoterapeutem Adamem Borzičem, kterého Thich Nhat Hanh hluboce ovlivnil na jeho duchovní cestě, mluvíme o odkazu této výjimečné osobnosti uznávané a ctěné napříč buddhistickými školami a směry.

Adam Borzič

Jeho důležitou součástí je i důraz na angažovanost, na sociální a politické souvislosti lidského života: člověk ve snaze o dosažení vnitřního klidu nesmí zavírat oči před utrpením druhých. Thich Nhat Hanh se ostře vyslovoval proti válkám i ničení planety.

Obřady k uctění jeho památky probíhaly řadu dní v kuse na několika kontinentech a podle Borziče v době po mistrově úmrtí došlo k zesílení vzájemné propojenosti buddhistického světa.

Jak se Thich Nhat Hanh seznámil s Martinem Lutherem Kingem a jak se vzájemně ovlivnili? A co znamená mistrova představa, že Ježíš Kristus je Buddhou Západu? Pokud vás zajímá víc, pusťte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.