Ženská krása jako zbraň i prokletí. V čem to mají krásné ženy lehčí a s čím v životě zápasí?

25. leden 2022

„Pro vlastní atraktivitu je důležitý vztah k sobě, k tělu. Ale i pohoda a sebevědomí,“ říká pro Balanc psychoterapeutka a socioložka Markéta Šetinová, která se zaměřuje na seznamování a proměnu současných vztahů. Vnímání atraktivity se mění podle doby a místa, ve kterých žijeme. Lze to ale zkoumat a vytvořit průměr i ideál. Atraktivní ženy mohou svůj vzhled považovat za výhodu, je ale spojený i s nevlídnými a omezujícími stereotypy. Jak krása, zejména ženská, ovlivňuje život?

„Atraktivitu v seznamování nejvíce přeceňujeme. Nejvíce nás k sobě táhne, ale na vztah nemá dlouhodobý vliv.“ Atraktivní lidé mají podle výzkumů mnoho výhod. Mají vyšší příjmy, snáze se seznamují, častěji se dočkají povýšení nebo uzavřou více obchodů. Ale pojí se s tím také obtíže.

Čtěte také

Ženám může vadit, že jsou vnímány jen přes tělo a to, jak vypadají. Nebo je to nemusí nutit k rozvoji a empatii, všichni jsou na ně milí a chtějí jim vyhovět. Také mohou na svůj vzhled až příliš dbát a bát se, že o jeho kvality s rostoucím věkem přijdou. Někdo je považuje za hloupé.

„V praxi mám občas někoho, kdo si vzhledem vydělává, třeba modelky. Problémem bývá, že muži je vnímají jen přes vzhled.“ Jejich úkolem, z pohledu části okolí, je, aby byly krásné, a to stačí. Nemají zájem je lépe a opravdově poznat. Někteří muži považují vzhled své partnerky jako potvrzení svého statusu a schopností. Mají je na chlubení.

„Specifické pro dnešní mladé lidi je větší oddělování lásky a sexu. U předchozí generace předcházely vztahům sympatie a emoce. Poté začal vztah a proběhl fyzický kontakt. Nyní se sexem začíná,“ říká Markéta Šetinová

Pro mladé a pohledné ženy je snazší se seznámit, mladí muži to v tom mají obtížnější. Někdy je to motivuje k tomu, rozvíjet se a růst, aby o ně byl větší zájem. Svého vzhledu mohou ženy využívat a podle některých by i měly, hovoří se dokonce o konceptu erotického kapitálu.

Poslechněte si celý rozhovor o ženské kráse.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.