„Zkušenost se znásilněním jsem přetavila v kurz. Předávám sílu dál,“ říká instruktorka sebeobrany

11. září 2018

Podle údajů Sexuologického ústavu zažila nějaký druh sexuálního obtěžování každá třetí žena v Česku. Ať už se jedná o pohvizdování na ulici, komentáře ke vzhledu, nebo nenápadné osahávání. Důležité je v těchto případech umět vyjádřit nesouhlas nebo takovému chování předejít úplně. Sexuální obtěžování se týká i mě, a proto jsem vyrazila na kurz moderní sebeobrany pro ženy, abych se s ním uměla vypořádat.

„Znásilnil mě někdo, kdo byl naší rodině blízký,“ svěřuje se Jasmína Houdek, která pořádá workshop moderní sebeobrany v suterénu jednoho domu na Letné. „Dneska jsou to tři roky, co jsem instruktorkou. Zkušenost se znásilněním jsem přetavila do kurzu tak, že jsem teď schopná předávat sílu dalším lidem, kteří ji potřebují,“ říká energická blondýnka.

S manželem Pavlem ale na kurzech sebeobrany neučí primárně, jak rozdávat rány. Zaměřují se na prevenci a psychologické aspekty sexuálního obtěžování. „Je hned několik momentů, kdy se dá něčemu takovému předejít. Není dobré začínat výuku sebeobrany tím, že vás budeme učit, jak se bránit proti škrcení. Můžete tomu totiž zabránit daleko dřív, než vám někdo sáhne na krk,“ vysvětluje desítce dívek a žen Jasmína.

Jak souvisí genderově nevyrovnaná výchova chlapců a dívek se sexuálním obtěžováním? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.