Zkušenost tranzice je tak unikátní, že jsem ji musela zpracovat, říká o své knize novinářka Mia Žureková

2. listopad 2022
Záložka

Ve své knížce Tá bolesť ťa prejde novinářka Mia Žureková formou dopisů vypráví o neobyčejném přátelství, transgender tematice, nepochopení a sebevraždě. V této době, kdy na Slovensku ještě citelně rezonuje vražda dvou mladých lidí a zároveň útok na LGBT+ komunitu, je tahle kniha o to důležitější.

Dopisy bezejmenné hlavní postavy jsou určené jejímu kamarádovi (respektive kamarádce), který se rozhodl spáchat sebevraždu především proto, že necítil, že by měl v našem světě svoje místo.

Kniha Mii Žurekové Tá bolesť ťa prejde

Knížka Tá bolesť ťa prejde je inspirována skutečným příběhem autorčiny kamarádky. „Její zkušenosti jsou tak unikátní, že jsem je musela zpracovat. A pokud to lidé neznají, stojí za to, aby se dozvěděli, že i takhle těžce nosí někteří svůj životní úděl. Měli bychom tady být pro ně a vytvořit jim takové prostředí, ve kterém se budou cítit přijati,“ říká Mia, jejíž kniha je na Slovensku spíše raritou.

Jak bychom se měli zachovat k někomu, kdo je trans? „Kdybych o někom ve svém okolí věděla a chtěla mu nějakým způsobem pomoct, tak bych se snažila vytvořit podporující prostředí pro toho člověka, aby se on sám rozhodl, jestli se nám svěří. Rozhodně bych na nikoho netlačila,“ vysvětluje.

Jaká je situace trans lidí na Slovensku? A co se změnilo po teroristickém útoku v Bratislavě? I na tyto otázky dostanete odpovědi v nejnovější Záložce.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka