Zkuste si zachránit lidský život! Nanečisto na kurzu první pomoci

29. prosinec 2014

Poskytování první pomoci je jednou z dovedností, kterou nechceme používat příliš často. Přesto je doslova životně nutné být na takovou situaci připraven. Jakýkoliv nácvik a teorie se ale nedá srovnat se stresem a závažností situace, kdy je někdo ohrožen na životě a okamžitou pomoc potřebuje. Jednou z cest, jak se připravit, je zážitkový kurz první pomoci.

„V našem podání je to čtyřdenní kurz. Délka je důležitá proto, aby se účastníci mohli něco dozvědět v rámci teorie a samozřejmě aby měli dost prostoru v rámci simulací si to vyzkoušet. Někoho z nás namaskujeme jako zraněného nebo nemocného a účastníci zkouší zásah nanečisto. Výhoda oproti klasickému nácviku je, že si poskytnutí první pomoci zúčastnění vyzkouší ve stresu, nevědí, co člověku je. Stres a ostatní emoce přibližují zážitek realitě,“ říká Filip Štrach, vedoucí zážitkového kurzu první pomoci z pražské Kostelní ulice.

Kurz je opravdu velmi intenzivní. Nejdelší varianta má čtyři dny, během nichž se účastnící dozvědí, jak mají pomoc poskytnout, a v rámci několika dílčích cvičení si ji vyzkouší. Před koncem následuje simulace v terénu. V našem případě se jednalo o autonehodu, při které řidič vezoucí dva pasažéry dostal infarkt a srazil dva chodce. Po zásahu probíhá rozbor s lektorem.

„Myslím, že vám to šlo dobře. Určitě jste všem poskytli první pomoc takovou, jakou potřebovali. Ty situace se zdají dlouhé, ale samotný zásah netrval ani deset minut. Je to pravděpodobná doba, než by dorazila záchranná služba. Možná tady by byla o minutku dřív, protože stanoviště je o ulici níž, ale doba deseti minut, kdy se musíte o lidi postarat, je vcelku reálná,“ rozebírá simulovaný zásah Filip s pětičlennou skupinou účastníků, kteří jsou překvapeni, protože jim čas při simulacích utíkal mnohem pomaleji.

„Vzhledem k tomu, že jsem už několikrát musela volat sanitku, ale naštěstí to bylo pro lidi při vědomí, jsem si uvědomila, že kdyby se stalo něco horšího a nebyli by mi schopni říct, co jim je, nevím, jak pomoct. Z kurzu mám výborný dojem, dneska jsme zkoušeli dopravní nehodu a myslím si, že po kurzu bych byla schopná reagovat adekvátně,“ říká Linda, jedna z účastnic.

03281888.jpeg

„Smysl simulací není jen v tom, aby si to účastník vyzkoušel i pod vlivem emocí, ale snažíme se kurz směřovat k tomu, aby na konci účastník odcházel s větší sebedůvěrou v sebe a v to, že je schopen první pomoc poskytnout. První pomoc je démonizované téma, lidé mají strach, že někomu ublíží, mají pocit, že pokud nejsou lékaři, nejsou pomoci schopní. Snažíme se, aby odcházeli víc odhodlaní poskytnout pomoc třeba i někomu cizímu na ulici, vystoupit z davu koukajících lidí,“ vysvětluje hlavní smysl zážitkového kurzu Filip Štrach.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka