Zmizte před svátky někam pryč a pozvěte ke stromečku někoho cizího. Vlna se chystá na Vánoce

14. prosinec 2023

Ve speciálním díle podcastu Vlna se tentokrát netradičně sešla téměř celá redakce, aby posdílela své tipy na to, jak přežít Vánoce. Řešili jsme, jak nepodlehnout stresu ani marketingovým kampaním nebo jak do vánočních rituálů zakomponovat kromě rodiny i své přátele a čím rukodělným obdarovat.

Pavel Sladký s rodinou se před předvánočním stresem schovává mimo město: „Já posledních třeba 10 let praktikuji s rodinou to, že na poslední předvánoční víkend zmizíme na minimálně tři dny pryč. Většinou někam na hory nebo na chalupu se skupinou kamarádů, s dětmi i bez,“ vysvětluje, a dodává, že o samotných svátcích se snaží i omezit množství návštěv příbuzných. „Letos poprvé vyzkoušíme, že se v průběhu svátků samotných neuvidíme s širší rodinou vůbec. Uvidíme před nebo po, ale v průběhu svátků ne. Uvidíme, jak to bude fungovat, jestli to někoho bude mrzet.“

Redaktorka Aneta Martínková naopak řeší jak do vánočního času víc vměstnat přátele. „Čím jsem starší, tím je pro mě větší téma, jak do tradic a rituálů zapojit i přátele a jejich děti. Chtěla bych i pro ně být nějakou součástí života, někým, na koho spoléhají,“ vysvětluje.

Ondřejovi Šebestíkovi se zapojování přítel do tradic daří dobře: „Poslední sváteční den s kamarády tradičně slavíme u kamaráda Dominika v zámeckém stylu. Jeho rodina žije na fořtovně u Cerhonic, je to lesní panské sídlo s obřím obývákem, koženým nábytkem a krbem. Dlouho tam vaříme několikachodové menu, které pak v nočních hodinách zkonzumujeme. S rodinou bývají ty svátky trochu náročné, dvacátého šestého si pak všichni spolu odfrkneme,“ dodává.

Jak Aneta o Vánocích zužitkovává svůj fetiš na papírnictví? Koho zve rodina Sladkých k vánočnímu stolu kromě členů rodiny? A jakými barvami by měl zářit správný nakládaný hermelín? Poslechněte si celý díl podcastu Vlna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.