Zpěvák Štěpán Urban: Svému starému já jsem nikdy sbohem nedal. Člověk by se měl učit hlavně od dětí

3. říjen 2021

„Naši byli vždy při mně. I to, že mě vychovávali ve víře, mě naučilo dívat se kolem sebe, nebýt extra velký sobec,“ popisuje 23letý zpěvák, kytarista a skladatel Štěpán Urban. „Sobecky jsem se samozřejmě choval většinu svého mladistvého života, ale naučili mě hlavně to, abych měl rád lidi kolem sebe a abych je dělal šťastnými,“ dodává.

Štěpán vystudoval umělecký management a v roce 2015 skončil na 2. místě v nejznámější televizní pěvecké soutěži. Jaké to bylo? „Hodně jsem toho vytěsnil, takže úplně nemůžu říct, jak jsem se cítil, protože si to nepamatuju. Vracím se tam postupně, protože odtamtud přišly i různé věci, které mě doteď po psychické stránce ubíjí. Protože ten tlak byl enormní a já jsem do té doby žádný tlak nezažil. Ani malinký,“ reflektuje.

Štěpán Urban

Pociťuje na sobě někdy stereotypy týkající se maskulinity? „Třeba teď při stěhování, že musím uzvednout co nejvíc, abych se mohl pochlapit. To mi přijde hloupé. Já vždycky beru přítelkyni věci z ruky, když nese něco těžkého, protože nechci, aby to tahala. Ale pak se zamyslím, že když to vzala, tak to nejspíš vzít chtěla a asi to uzvedne. Tak proč bych jí to měl brát? Ona to asi necítí tak, že bych ji nějak snižoval, ale mně to potom přijde blbé.“

Na jakém místě se Štěpán nejvíc rozčiluje? Můžou jeho texty fungovat jako generační výpověď? Proč ho ve filmech nejvíc dojímají scény otcovské lásky? A bojí se smrti? Odpovědi uslyšíte v novém díle Pochlap se.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.