Zpověď: poslechněte si dokument o dívce, kterou v dětství zneužil kněz

11. květen 2019

Sexuální zneužití dítěte zasáhne nejen oběť, ale i její okolí. Zůstane po něm rána, která nikdy nezmizí. Jak k něčemu takovému dojde? Co všechno to vyvolá a zapříčiní? A jak se s tím dá naučit žít? Odpovědi nabízí hrdinka dokumentu Zpověď. Otevřené svědectví, které natočila publicistka a dramaturgyně Magdaléna Trusinová, zvítězilo na Prix Bohemia Radio 2020 v kategorii Dokument.

Když jí bylo jedenáct let, zneužíval ji kněz, který se přimkl k její rodině. Sice se mu záhy dokázala postavit, jenže sexuální násilí dětem naruší vznikající osobnost na všech jejích rovinách. Výsledkem jsou např. tendence k sebepoškozování, k závislostem, deprese, úzkosti nebo opakování škodlivých vztahových vzorců.

Autorka: Magdaléna Trusinová
Dramaturgie: Brit Jensen
Zvuk: Tomáš Pernický

Hrdinka dokumentu Zpověď chce z pochopitelných důvodů zůstat v anonymitě. Sešly jsme se spolu mnohokrát. U ní doma, u mě, v kanceláři, ve studiu, samy i spolu s dalšími lidmi s podobnou zkušeností. Když vypráví o tom, co se jí stalo, cítím strašnou nespravedlnost. V jejím příběhu trpí oběti, a ne agresoři, vinu cítí jenom ti, na kterých se provinili jiní, odpuštění se nedává, ale vyžaduje.

Hrozně moc ji obdivuji. Za její sílu, odhodlání, neústupnost a přímočarost, i za její křehkost a za to, jak neúnavně pracuje se svým zraněním. Při tom nespouští ze zřetele své milé a blízké. Má toho za sebou hodně. Zestárla příliš rychle, přišla o dětství, o prepubertu. A nejen ona. Agresor, který ji zneužíval, ukradl tenhle čas také jejím rodičům a dalším blízkým.

Magdaléna Trusinová

Magdaléna Trusinová

Novinářka, která žánr rozhlasových dokumentů objevila až po desetileté praxi v médiích. Pro pořad DokuVlna připravila kromě Zpovědi také dokument Limity naděje – o vzniku jídelny, kde vaří ženy bez domova.

Hrdinka dokumentu vzpomíná, že poprvé ji napadlo jít ven se svým příběhem v souvislosti s kampaní #metoo, právě kvůli tomu, že v Česku na ni reagovali spíše (potenciální) agresoři, kteří se vůči ní tvrdě vymezovali, než samy oběti, které by se k ní přidávaly a o svých zkušenostech mluvily.  

Téma sexuálního zneužívání dětí v církvích se v Česku aktuálně začíná otevírat, ovšem velmi pozvolna. Dokument Zpověď dává hlas těm, kdo většinou zahanbeně mlčí. Místem, kde mohou promluvit bez obav, jsou svépomocné skupiny pro přeživší sexuálního útoku. Např. SASA nebo svépomocná skupina spolku Konsent. Setkání nenahrazují individuální terapii, ale poskytují bezpečný prostor pro sdílení.

Sexuální zneužívání v církvi není jen abstraktní problém, ale jsou to hlavně konkrétní lidská svědectví, ze kterých mrazí. Poslechněte si v cyklu DokuVlna vítězný dokument Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2020.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.