Astrologie není magie, tvrdí astroložka a terapeutka Martina Lukášková

9. říjen 2022

Astrologie, psychoterapie a křesťanství. To jsou směry, které Martina Lukášková kombinuje ve své práci. V Hergot!u prozradila, jak to dělá, s jakými potížemi se u toho setkává a proč se rozhodla založit Českou společnost Teilharda de Chardina.

Martina Lukášková se ve své praxi hlásí k humanistické a transpersonální astrologii. To podle ní mimo jiné znamená, že nepředpovídá budoucnost. „Při konzultaci musím začít tím, že lidem vysvětlím, že astrologie nevěští. Celé to kouzlo je, že vám jako cizí osoba řeknu něco, co už víte. Nikdy vám neřeknu něco, co nevíte,“ přibližuje Lukášková svůj přístup.

Přesné datum a čas narození při vykládání horoskopu je prý potřeba, aby byla konzultace co nejosobnější. „Když člověk neví, kdy přesně se narodil, je astrologie v podstatě namydlená,“ upozorňuje Lukášková.

Mimo jiné se Martina Lukášková snaží astrologii vymanit z odsudků křesťanských duchovních. „Odsudky vychází z neznalosti astrologie. Oni předpokládají, že je astrologie něco spojeného s magií, temnými silami nebo věštěním. A to Bible zapovídá.“ Astrologie ale naopak podle Lukáškové s křesťanstvím nemusí být vůbec v rozporu.

Proč Lukášková neurčuje datum úmrtí? Jak se změnila práce astrologa s příchodem moderních technologií? Co je astrodrama a jak probíhá? Pusťte se nový Hergot!.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.