Automatky s Danielou Komatovič: Jaké to je být světově uznávanou designérkou a matkou dvou synů?

1. září 2017

Daniela Komatovič coby grafická designérka Daniela Krákorová potkala ve 23 letech svého budoucího srbského manžela Aleksandara. Ten tehdy přišel do Prahy dostudovat práva. Oženil se s Danielou, která mu o pár let později porodila dva syny. Dnes jsou spolu 18 let, 9 let žijí v Bělehradě, obchodují s drahými kameny a luxusními šperky nejen od Daniely.

Po letech zkušeností v oboru totiž začala Daniela navrhovat šperky sama. Nejdříve pro sebe a později i pro přátele a známé. Za autorskou kolekci šperků Eye To The Soul získala letos v Miláně prestižní mezinárodní cenu A’Design Award & Competition. Zlaté ocenění v kategorii Šperky, hodinky a brýle obdržela od poroty čítající 173 odborníků z řad designérů, obchodníků, akademiků a novinářů z celého světa. Její práce je zaujala na londýnské platformě Not Just a Label, která sdružuje návrháře z celého světa.

„Kdyby mě ze soutěže nekontaktovali, sama bych se do ní nikdy nepřihlásila. A když jsem zjistila, kolik je potřeba vyplnit papírů, chtěla jsem účast vzdát. Nakonec všechny formuláře vyplnily holky z mého týmu, jinak bych se nezúčastnila,“ říká Daniela.

Zatímco v Čechách se o mezinárodním úspěchu krajanky příliš nemluví, v Srbsku je Daniela Komatovič známou osobností. Ačkoliv se do Bělehradu přesunula teprve před devíti lety, tamější média oznamovala její vítězství v televizi, novinách i časopisech. Do Srbska se stěhovala bez hlubší znalosti jazyka, s malým dítětem a druhým na cestě.

„Měli jsme tři důvody, proč odjet. Manžel vedl sedm let z Prahy byznys, který nemohl dostatečně rozvíjet bez osobní přítomnosti v Srbsku. Také mu chyběla balkánská vřelost, slunce a ta energie, která se tam vznáší ve vzduchu. A pro mě to byla vítaná změna, žila jsem celý život v Praze, kde jsem se i narodila a bylo mi tu najednou už všechno stejné, už mě to tu nudilo. Srbsko je krásná země, s nádhernou přírodou a skvělým jídlem,“ dodává Daniela, které v roce 2002 vyšla kuchařka s názvem Balkánská kuchyně.

Poslechněte si v Automatkách rozhovor s houževnatou matkou dvou synů, grafickou designérkou, návrhářkou šperků a výtvarnicí v jedné osobě. Jak se jí žije na Balkáně a jak zvládá tolik práce se dvěma dětmi v zádech? Vstává s východem slunce a při ranní kávě stihne uvařit, ateliér má doma, pracuje deset hodin denně, její děti se doma neperou a o víkendech s nimi jezdí na kole a na kolečkových bruslích.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.