Automatky: V dětském spánku hraje hlavní roli psychika matky

29. červenec 2015

Spánková poradkyně Lenka Medvecová zavítala podruhé do Automatek. V rozhovoru mimo jiné odpovídala i na vaše dotazy. Co všechno ale ovlivňuje dětský spánek a jaká je běžná doba uspávání?

„Spánek ovlivňují fáze vývoje, kterými dítě prochází. To znamená, že když se třeba naučí novým pohybům nebo začne více vnímat emoce, dostává se do situací, kdy všechno prožívá poprvé. My si to často neuvědomujeme. Ale miminko z těch nových zážitků nemůže usnout. Je to, jako když se vám splní sen, nebo jako když prožijete něco, z čeho nemůžete usnout. To mají miminka skoro pořád,“ říká Lenka Medvecová.

Děti také v určité fázi prožívají separační úzkost. „Bojí se, že by maminka mohla odejít, a proto není dobré odcházet a nechávat děti vyplakat. Velmi důležité je také prostředí ke spánku. Děti totiž vnímají mnohem intenzivněji než dospělí lidé svými smysly. Nejintenzivněji hmatem a čichem. Zrak se vyvíjí v plné míře až kolem 6.–7. roku. Hmat a vůně maminky jim dodává pocit bezpečí, a proto je také důležité, abychom děti chovali.“

Čtěte také

Podle Lenky Medvecové se často stává, že je dítě celý den velmi aktivní a takzvaně nemá na maminku čas, proto si mazlení potřebuje vynahradit večer, před spaním. „U všech spánkových problémů dětí je ale číslem jedna psychika maminky. Pro miminka je to nejzásadnější a jediné, čím se řídí.“

Proto je občas potřeba udělat si někdy volno. „Nemusíte ale od dítěte odcházet, abyste byla klidná a abyste si odpočinula. Volno si udělejte od vnějšího světa. Vypněte mobil, internet, jděte spát, když dítě jde spát, nestresujte se úklidem a vařením a třeba si pusťte hudbu a tančete společně. A vůbec vám nebude vadit, že tam je ratolest s vámi, naopak vám to pomůže dítě více vnímat, naladit se na něj. Pomůže vám to možná i najít řešení, které potřebujete,“ dodává Lenka Medvecová.

Pokud chcete slyšet odpovědi na další otázky, poslechněte si celý rozhovor v Automatkách.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.