Báječná léta s Trumpem? Proč se sport za jeho vlády zpolitizoval a co napověděl o volbách

6. listopad 2020
Tribuna

Navzdory dosud nejasným výsledkům amerických prezidentských voleb nic nebrání tomu zhodnotit, jak čtyřletá vláda Donalda Trumpa změnila americký sport. Koho ze sportovní branže získal na svoji stranu a kdo naopak brojil proti jeho znovuzvolení? A jak dokázal propojit byznys, politiku a sport v nástroj marketingové sebepropagace?

Asi nikdy v historii volby prezidenta USA nehrál takovou roli svět sportu rozdělený mezi oba kandidáty. Proti Donaldu Trumpovi se před volbami veřejně postavila například basketbalová superstar LeBron James nebo kapitánka fotbalových mistryň světa Megan Rapinoe.

Zatímco v jejím případě jde především o reakci na Trumpovu politiku namířenou proti LGBT, James reprezentuje aktivistický boj proti rasistické a společenské diskriminaci. Právě proti sportovcům, kteří na protest poklekají při americké hymně, se Trump otevřeně stavěl, když mimo jiné žádal majitele inkriminovaných klubů, aby své klekající svěřence okamžitě propustili.

Čtěte také

Rasistická karta ve světě sportu se stala významným mementem i v letošních volbách. „Na druhé straně, když se podíváme na to, v čem během své kampaně selhal Joe Biden, je to oslovování latinos. V tomto ohledu Trumpovi pomohl konkrétně třeba na Floridě MMA fighter s kubánskými kořeny Jorge Masvidal,“ vysvětluje Martin Vait.

Masvidal se zúčastnil i přímo předvolební kampaně jízdou v autobuse s nápisem Fighters Against Socialism. „Ostatně i prezident UFC Dana White je osobním přítelem Donalda Trumpa,“ doplňuje Vait. Trumpovu spřízněnost se světem zápasení podtrhuje i podpora ze strany wrestlingového promotéra Vince McMahona, kterého ještě před vstupem do prezidentského úřadu v ringu porazil a následně oholil.

Nejviditelnějším symbolem rozporuplného vztahu Trumpa a některých sportovců se stalo hromadné odmítání mistrovských týmů amerických soutěží navštívit v rámci tradiční ceremonie Bílý dům. Zatímco předchozí prezidenti dávali najevo úctu k úspěchům amerických sportovců, Trump to trošku otočil a úspěchy sportovců používal k vlastnímu zviditelnění. A někteří sportovci nechtěli být součástí této kampaně, vysvětluje Vait. 

Mezi největší odpůrce tradiční ceremonie patřily především vítězné kluby basketbalové NBA v čele s již zmiňovaným Jamesem či podobně hvězdným Stephenem Currym. Dostalo se to trochu do situace, kterou známe z Česka, kdy spousta lidí odmítá ocenění od prezidenta Miloše Zemana, protože nesouhlasí s jeho politikou,“ připomíná Vojta Ondráček.

Jak Donald Trump změnil svět sportu? Proč za ním stojí zápasníci a proti němu brojí basketbalisté? Jak v minulosti pomohl zpopularizovat v USA cyklistiku? A má jeho politizace sportu v dějinách obdoby? Nejen tomu se věnuje nový díl magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.