Bez tlaku na politiky je jedno, že nedám dítěti do pití brčko. Jak rodiče vnímají klimatickou krizi?

26. červen 2019

Klimatická krize je celosvětový problém, který bohužel nejvíce dopadá na ty nejmladší. Mnoho rodičů znepokojuje současný stav životního prostředí natolik, že mají obavy o budoucnost svých dětí a o podobu světa, ve kterém budou jednou žít. Některé páry dokonce přemýšlí, jestli děti z tohoto důvodu vůbec mít.

Proto jsme se v Houpačkách s mladými matkami Marií a Michaelou bavily právě o tom, jestli mají strach z negativních dopadů klimatické krize na životy svých dětí, a hlavně o tom, jak s tímto strachem bojují a snaží se změnit věci k lepšímu. 

Černobyl a klimatická krize. Ani za třicet let se politici nezbavili neschopnosti a zaslepení mocí

Černobyl

Černobyl sloužil desítky let jako memento neschopnosti komunistů, cynismu totalitárního zřízení, sovětského šlendriánu a hlavně zadržování informací, které tradičně provází jak jaderný průmysl, tak nedemokratické režimy. Nová, oceňovaná minisérie HBO teď ale prostřednictvím černobylské tragédie sžíravě a kriticky komentuje zejména naši současnost. Ne tu jadernou, ale klimatickou.

Stačí dětem vysvětlovat, že musí šetřit vodou a proč se mají vyhýbat jednorázovým plastům? Od praktických otázek, jak přežít s malým dítětem červnová tropická vedra nebo snížit uhlíkovou stopu při nakupování, se s Marií a Michaelou dostáváme i k tomu, že samotné uskromnění se v individuální spotřebě nebo třídění odpadu nestačí k tomu, aby se svých obav zbavily. „My třeba nemáme auto, a když nestíhám, jezdím často po Praze taxíkem. A můj ideální scénář je ten, že se přijme nařízení a taxi budou na ekologický pohon, budou napájené nejlépe z alternativních zdrojů. To jsou kroky, které může udělat někdo jiný než jednotlivec, a společnost by je měla přijmout,“ vysvětluje Marie svou vizi toho, kam by se věci měly posouvat.

„Můžeme toho dělat dost, ale je to hrozně vyčerpávající. Můžeme udělat spolky, scházet se a tlačit na ty politiky. Ta městská úroveň je ale základ. Nejdřív se musíme naučit jednat s tím okolím, tam, kde žijeme. A je to jedno, jestli seš ve městě nebo na vsi, tak chceš, aby kolem tebe neležela mrtvá zvířata, suché pole, prach a špína,“ dodává Michaela. Všechny houpačky se ve studiu shodují, že rodiče by za zmírnění dopadů klimatické krize měli bojovat, a bez neustálého tlaku na politiky od lokální po celostátní úroveň to nepůjde.

Jsou klimatické změny důvodem k odmítnutí přivést děti na svět? A jak v dětech probudit povědomí a zodpovědnost za stav životního prostředí? I o tom jsme debatovaly v novém díle Houpaček. Poslechněte si celý záznam s Martinou Poliakovou, Michaelou Trtíkovou Vojtkovou a Marií Lukáčovou.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.