Blízký východ je pestrá mozaika světů. Žádný z nich není černobílý, říká arabistka a cestovatelka Lenka Hrabalová

23. květen 2021

Hory. Jídlo. Různorodost. Arabistka, íránistka, cestovatelka a tlumočnice Lenka Hrabalová, mj. autorka knihy Saharské příběhy, vypráví o Blízkém východě.

„Na Blízkém východě se nedá nejíst,“ říká Lenka Hrabalová s tím, že na cestách po regionu vždy kvůli místním pochoutkám přibere. Líčí také krásu tamějších hor a vstřícné zážitky ze stopování.

„Když lidé v Kurdistánu vidí blonďatou Evropanku stopovat na krajnici, musím odmítat mnohá pozvání na oběd, na přenocování, nebo že mi zaplatí lístek na autobus a podobně,“ říká. „Vlasy si zakrývám jen tam, kde je to povinné, takže především v Íránu a na zvláštních místech, kde je to předepsané,“ tvrdí.

Dobře se připravte

„Na cestu po Blízkém východě je především dobré se připravit. Měli byste vědět, kam jedete a co tam hodláte dělat. A to nejenom kvůli bezpečnostní situaci. To je rada číslo jedna,“ radí Lenka Hrabalová, která ve svých článcích například výrazně problematizovala heroický a idylický obraz Kurdů v západních médiích. Kam by v současnosti doporučila vyrazit?

Hory. Jídlo. Různorodost.  Blízký východ očima Lenky Hrabalové

Výprava, které si dodnes nejvíc cení, je cesta „stopem přes tři Kurdistány“. Íránský Kurdistán je podle ní nádhernou oblastí s terasovitými vesnicemi a udržovanými políčky. Hory má obecně nejraději. V cestovatelském magazínu Radia Wave mluví například o pohoří Zagros.

Nekonvertovatelný materiál

Její největší cestovatelský sen je neprozkoumaný, neznámý Čad, kam by se ráda v blízké budoucnosti vypravila. Stejně jako do Saúdské Arábie. Mekku ale jako ateistka vynechá. „Jsem totiž nekonvertovatelný materiál,“ říká s úsměvem. „Vím o nevěřících, kteří v Mekce byli, ale mně by to přišlo vůči věřícím poutníkům neslušné.“

Poslechněte si kompletní záznam rozhovoru o Blízkém východě s Lenkou Hrabalovou v Casablance. Podívejte se na fotky a přečtěte si víc na jejím webu s podtitulem Hlavou v oblacích, srdcem v Orientu. 

Hory. Jídlo. Různorodost.  Blízký východ očima Lenky Hrabalové
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.