Burtonův algoritmus. Seriál o hrdé kentusačce Wednesday jsou generické režisérské omalovánky

9. prosinec 2022

„Kdopak to už nemluví?“ naráží Aleš na odchod herečky Kirstie Alley, pro kterou bylo údajně nejtěžším životním rozhodnutím nemít poměr s Johnem Travoltou. Stejný problém řešil i Vítek, ale nakonec se taky ovládl. „Já myslel, že scientologové neumíraj. To mě u Kirstie trošku zamrzelo,“ snaží se Tonda zamluvit dotaz, jak to měl s Travoltou on. Co dalšího kromě drbů a youtubového kanálu Fakin Truemen Show chlapci svými hrubými ksichty tento týden nakoukali? A stálo to za to?

Jejich oblíbenec Quentin Dupieux, režisér známý také pod hudební přezdívkou Mr. Oizo, natočil letos hned dva filmy. Poté, co všichni ve studiu složí poklonu jeho neobyčejné filmografii a zhodnotí nejnovější počin, podobenství o krizi středního věku Neuvěřitelné, ale pravdivé, se vrhají na momentální seriálový hit Wednesday.

Ze seriálu Wednesday

Ostrou emo holku z Addamsovy rodiny – a v čelistním žargonu hrdou kentusačku – si vzali na starost režiséři Tim Burton a Gandja Monteiro. „Je to lehounce pročazený a pro teenagery fikaně smontovaný,“ laškuje Aleš, ale zároveň přiznává zklamání z vítězství algoritmu nad smysluplným navázáním na poetiku Addamsovic rodiny. „V jádru neškodný, trochu Sabrina, Enola Holmes, trošku Harry Potter. Nakombinujeme, naředíme...“

„Pro mě je to spíš než navazování vývar z Burtonovejch osvědčenejch motivů a zároveň jeho nově nalezený záliby v teenage pastiších. Wednesday mě zdaleka neiritovala tolik jako Temné stíny nebo Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, je to přeci jen trochu víc odstíněný a vtipnější,“ myslí si Vítek, přestože na něj seriál moc nezapůsobil.

„Burton za posledních dvacet let nenatočil film, kterej by byl jakkoli objevnej a překračoval hranice tak, jak to bylo v případě jeho nejslavnějších záležitostí… Jsou to takový burtonovský omalovánky,“ shodují se posmutněle Čelisti.

Vyčnívá něčím Wednesday, nebo zapadá do generického obsahu Netflixu? Jaký film vás zavalí jako balvan? Je nový korejský snímek Prostředník výjimečný, nebo spíš takový prostřední? Povedl se severský Trol, nebo režisér Roar Uthaug omylem vytrolil sám sebe? Co papal Tomáš Stejskal? Chutnalo mu to víc než Král Šumavy? Vypne na stará kolena dřív ventilátor Vítek Alešovi, nebo Aleš Vítkovi? Donutí Severokorejci Tondu, aby si změnil své změkčilé jméno na Bomba Tesař? A má doma studenou mísu? Dozvíte se v Čelistech!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.