Čas jarní odplaty. Slyšte certifikované bangery od Cheat Codes a Icona Pop, dua Odesza nebo Wet Leg

9. březen 2022
Topinky

Bezmála letní vibes přináší do naší rotace nový singl a certifikovaný crowdpleaser tria Cheat Codes, který vznikl ve spolupráci se švédským tandemem Icona Pop. K tomu nám Wet Leg udělují další neodolatelnou lekci z absurdity a sarkasmu a původem srílanská rapperka Priya servíruje tamilské ragú. Better Now!

Cheat Codes - Payback ft. Icona Pop

Credits: Trevor Dahl, Matthew Russell, Aino Jawa, Caroline Hjelt, Frances Wood, Gil Lewis, Kevin Pederson, Kristoffer Mortensen, Mathias Holsaae, Matthew Elifritz, Olivia Sebastianelli, Phillip Strand
Label: Spinnin’ Records
Album: Hellraisers, Pt. 3

Americké DJské trio Cheat Codes se proslavilo před pěti lety trackem Sex, ve kterém samplovalo refrén ze slavného hitu Let's Talk About Sex od Salt-N-Pepa, a následnou spoluprací s Demi Lovato na platinovém singlu Promises. Na letošní rok chystá losangeleská trojice nové album Hellraisers, Pt. 3, jehož součástí bude i aktuální singl Payback. K jeho nahrávání si Cheat Codes přizvali švédské elektropopové duo Icona Pop proslulé svým deset let starým globálním bangerem I Love It. Taneční hitovka Payback disponující tučným disco groovem a extatickým refrénem je zároveň chytlavou poctou klasickému funku a vypráví příběh mladé ženy, která se rozhodne dát svému milenci lekci. S jarem přichází feel-good odplata!

 

Wet Leg - Angelica

Credits: Hester Chambers, Rhian Teasdale, Joshua Mobaraki
Label: Domino
Album: Wet Leg

Neradi vás z něčeho obviňujeme, ale pokud jste doposud neslyšeli o britské kapele Wet Leg s dívčím duem Hester Chambers a Rhian Teasdale v jádru, které si obdivuhodným tempem razí cestu do nejvyšších pater současného indie rocku, pravděpodobně jste žili pod kamenem. Do vydání jejich eponymního albového debutu zbývá přibližně měsíc a dalším teaserem (a v pořadí pátým singlem) je energický track Angelica pojmenovaný po dlouholeté kamarádce jedné z protagonistek. Novinka přináší opojný mix absurdity, sarkasmu, sociální úzkosti, večírků a následných výčitek. Track zdobí i videoklip plný absurdních tanečků Rhian, který si Rhian Teasdale a Hester Chambers opět samy režírovaly.

Priya Ragu - Illuminous

Credits: Priya Ragu, Dayo Olatunji, Japhna Gold
Label: Warner
Album: Illuminous single

V rozhovoru deníku The Guardian se srílansko-švýcarskou, v Británii tvořící rapperkou Priyou Ragu se můžeme dočíst, že ji rodiče žádali, aby po podepsání smlouvy s velkým labelem neodcházela ze své každodenní práce. Problémem bylo, že v té době byla nákupčí součástek pro letouny. Kombinovat hudbu s prací logicky nešlo, a o to akčněji přistoupila Ragu ke své hudební kariéře. Po jejím loňském debutu Damnshestamil, na kterém zaujala nejen kritiku podmanivou kombinací tamilské hudby, klubového soundu, rapu a chytrých textů, se teď vrací s hitovou novinkou Illuminous. Na té shrnuje dosavadní životní zkušenosti a zároveň motivuje ostatní, aby začali dělat to, co je opravdu baví.

 

Nilüfer Yanya - The Dealer

Credits: Nilüfer Yanya, Will Archer, Jazzi Bobbi
Label: ATO
Album: Painless

Anglická písničkářka s barbadoskými a tureckými kořeny Nilüfer Yanya zaujala před dvěma lety svým debutem Miss Universe. Aktuální novinka Painless vydaná na začátku března znovu míchá indie rock s trip hopem nebo soulem. Úvodní song The Dealer vyšel jako singl těsně před vydáním desky a Yanya na něm spolupracovala s producentem Wilmou Archerem. „Když jsem psala tuto píseň, myslela jsem na pomíjivost života a cykličnost ročních období. Přijde mi zajímavé, jak si s různými ročními obdobími spojujeme vzpomínky a pocity,“ říká Yanya o písni The Dealer, kterou popisuje ve srovnání se zbytkem desky jako hravou a oddychovou.

 

Keshi - Get It

Credits: Casey Luong, Zachary Denious, Elie Rizk
Label: Island
Album: Gabriel

Casey Luong alias Keshi je americký zpěvák, rapper a multiinstrumentalista s vietnamskými kořeny. Míchá rap s alternativním R&B a od roku 2018 vydává singly a EPčka. Debutové dlouhohrající desky se konečně dočká 25. března, bude se jmenovat Gabriel a ohlašuje ji tučná píseň Get It doplněná pozoruhodným klipem. „S deskou si shrnuju svůj dosavadní život, je velmi upřímná. Nikdy jsem se takhle nikomu neotevřel, o svém skutečném já moc nemluvím, ale na desce je to slyšet,“ říká Keshi o svém debutu.

 

Odesza - Better Now ft. Maro

Credits: Harrison Mills, Clayton Knight, Mariana Forjaz
Label: Foreign Family Collective / Ninja Tune
Album: Better Now single

V únoru se masivním šestiminutovým singlem The Last Goodbye (s hostující soulovou legendou Bettye LaVette) po čtyřleté pauze znovu přihlásilo o slovo americké elektronické duo Odesza. Skutečnost, že to v Seattlu usazená dvojice myslí s comebackem vážně, dokazuje i nečekaný release dalšího emotivního tracku Better Now. Do něj Harrison Mills a Clayton Knight po mnoha neúspěšných pokusech angažovali portugalskou zpěvačku, producentku a multiinstrumentalistku Maro, která jako jediná vyhovovala jejich představám. A vyčkávání se vyplatilo: její éterický vokál skvěle ladí s bohatými elektronickými texturami tracku, který chytlavě střídá ambientní a euforické popové polohy.

Barrie - Concrete

Credits: Barrie Lindsay
Label: Winspear
Album: Barbara

Brooklynská hudebnice Barrie (Barrie Lindsay) začala na svém druhém albu pracovat na podzim 2019 těsně po dokončení debutu Happy to Be Here. Ve stejné době diagnostikovali jejímu otci rakovinu a Barrie se rozhodla přerušit svoji kariéru a odstěhovala se i s přítelem do svého rodného státu Maine. Deska Barbara, která vychází na konci března, je ve znamení jejího vyrovnávání se se smrtí otce i nalezení nového smyslu života – to platí i o singlu Concrete. Desku si kompletně napsala a nahrála sama, jediným spolupracovníkem byl její manžel Gabby Smith.

 

Alice Merton - Same Team

Credits: Alice Merton, Jens Schneider, Jules Kalmbacher, Tim Uhlenbrock
Label: Paper Plane
Album: S.I.D.E.S.

Německá zpěvačka a skladatelka s irskými kořeny Alice Merton si poprvé sáhla na mainstreamový úspěch v roce 2016 díky svému svéráznému singlovému debutu No Roots. Oficiálního vydání ve Spojených státech, kde si nakonec vysloužil 84. příčku singlového žebříčku, se song dočkal až o dva roky později. Po dlouhohrajícím debutu Mint, který osmadvacetiletá zpěvačka aktuálně usazená v Londýně doplnila i o rozšířené vydání, teď postupně zbrojí na další album. Bude se jmenovat S.I.D.E.S., vyjde 17. června u značky Paper Plane a prvním ochutnávkovým singlem z něj je chytlavá a elektrem říznutá alt-popová novinka Same Team s industriálními sonickými vrstvami.

Hledal někdy Filip tzv. kešky? Mohl být kdysi Aleš nákupčím součástek pro letouny? A jak často během dne střídá ambientní a euforické polohy? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.