Čelisti: Rozchod Nadera a Simin na Den zrady

9. únor 2012

Rány morové dopadly na Čelisti. Zdecimované osazenstvo nakonec zasedlo ve studiu ve dvojici, zatímco zbytek tria telefonoval z hlubin deliria, sedě přitom na teploměru.

Ačkoli politiku nesledujeme a noviny nečteme (věděl to už Hašek – ne ten brankář – že noviny lžou), do hlubin americké politiky nás přehledně uvedl Ryan Gosling, který za rohem zaparkoval káru a uložil do kufru gumovou masku. Jeho charisma do značné míry udělalo Clooneyho Den zrady – a i když Dan byl spíše skeptický, Vít jasně razil rozčilenou tezi, že takových filmů je nám v čase morálního marasmu zapotřebí jako praseti šrotu.

U Rozchodu Nádera a Simin panovala harmonie, jakou by nám mohli závidět třeba američtí a íránští diplomati. Naprosto konsensuální film totiž Dan neviděl, ale na straně studiového kozáka Víta i telefonisty Aleše bylo znát, že Asghar Farhádí opravdu natočil něco, co vzniká jednou za velmi dlouhou dobu. Jestli Írán vyvíjí atomovou bombu nevíme, ale íránský režisér vyvinul něco s podobně drtivým dopadem – jen mnohem kreativnější.

Dál už jen telegraficky: Havlovu lví dvanáctku nechápeme a nepijeme, ze čtyř nominací na ptáka roku proměnil Dan jedinou (kategorie nejdvojsmyslnější zobák) a něco se stalo dokonce i ve světě filmu – jen si autor těchto řádků nemůže vzpomenout co. Nejspíš zase Sly s Arniem skončili na kapačkách…

Příště dáme Signál, jak je to s nejslavnějším němým hercem současnosti…

Čelisti – Váš hotel Rwanda v moři nenávisti.

autoři: Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.