Ceny Vinyla 2019: Komunitní outsider pop jako hlavní proud tuzemské scény

27. únor 2020

Devátý ročník hudebních cen Vinyla zná své vítěze. Objevem roku zvolila porota popové uskupení Margo z labelu Bad Names, hlavní cenu si ale odnesla skupina B4 se svým albem Plastová okna.

„Když jsem vypouštěla tu desku ven do světa, ujišťovala jsem se, že budu ráda, že existuje,“ říká o svém debutu First I Thought Everyone’s Staring at Me but Then I Realized Nobody Cared – All the Creatures I Met Sitting on the Back Seat and How to Deal with What I’ve Learnt Aneta Martínková, která stojí v čele projektu Margo. „Je to určitě motivace dělat věci dál,“ shrnuje Aneta své pocity z výhry.

Čtěte také

Mezi nejzásadnější počiny roku podle poroty patřily multimediální ekoaktivistický projekt No~one is an island uměleckého kolektivu BCAA, elektronický mash-up písní Wabi Experience a aktivity žižkovského klubu Punctum. Právě ten si cenu za počin roku nakonec odnesl. Hudební publicista Karel Veselý popsal Punctum jako „unikátní místo, kde se potkávají subkultury a které provozuje spoustu aktivit.

Nominaci na desku roku v závěru večera proměnila skupina B4 se svým albem Plastová okna. Kapela ovšem na vyhlášení cen dorazit nemohla, a tak za ni na otázku moderátorky Zuzany Fuksové, proč ještě v dnešní době vydávat desky, odpověděl zakladatel labelu Polí5 Josef Jindrák bez rozmýšlení: „Vášeň!“

Ve výběru letošních nejvýraznějších desek sice chybělo rozlučkové Září „superkapely“ Zvíře jménem Podzim, vedené písničkářem Jakubem Königem, přesto byl jejich koncert podle návštěvníků Vinyly 2019 neoddiskutovatelným vrcholem večera.

Proč má stále podle Josefa Jindráka cenu vydávat desky? Co na životě hudebníka nesnáší Aneta Martínková nejvíc? Komu vděčí klub Punctum za svou existenci? Poslechněte si celou reportáž!

autor: Marek Zavřel
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.