Česká Inventura demokracie

3. listopad 2009

Dvacáté výročí událostí 17. listopadu 89' se bliží a s ním i ukončení Inventury demokracie. Co studenti za rok o české politice zjistli? Podařilo se jim prosadit některý ze svých požadavků? Poslechněte si společně s představením projektu Člověka v tísni Dějiny, film a lidská práva v Universu!

Studentskou inciativu Inventura demokracie jsme vám v Universu představovali v loňském roce. Celý rok se parta studentů snažila "lobovat" za svoji výzvu Dejte nám dárek ke dvacetinám. V té se mluví o regulaci lobingu, omezení legislativníh přílepků, transparentních nominací do mediálních rad (rada ČT, Čro...) a omezení imunity zákonodárců. Jak se čtyřmi body svého "programu" pochodili, si poslechněte v záznamu rozhovoru se zástupci Inventury Silvií Čadskou a Lukášem Thótem.

Nadace Člověk v tísni a festival o lidských právech Jeden svět přichystali nový projekt Dějiny, film a lidská práva. Ten si klade za cíl naučit akademické pracovníky využívat filmovou dokumentární tvorbu jako výukovou pomůckou. To nejen formou sedmideního semináře, který se za dohledu odborníků na tuto tématiku odehraje začátkem prosince. Na ten se můžete přihlásit i vy. Jak, to si poslechněte v rozhovoru s koordinátorkou projektu Šárkou Marouškovou.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka