České plavky v Modeschau: PLOVE a Triola

12. srpen 2014

Jak spolu souvisí mladá značka PLOVE Pavlíny Miklasové (UMPRUM) a tradiční český výrobce spodního prádla a plavek Triola? Přinášíme rozhovor s designéry i reportáž z továrny v Horním Jiřetíně.

Plavky PLOVE: setkání estetiky z UMPRUM a technologie z Trioly
V Ateliéru designu oděvu a obuvi na pražské UMPRUM letos vznikly v rámci zadání Moje značka zajímavé labely. Uvolněně elegantní Narnish (uvidíte v rámci Elle Talent Card na Designbloku 2014), sportovní streetwear Pulse nebo hravě minimalistické plavky PLOVE by s pomocí investora mohly překročit hranice školního úkolu a fungovat jako úspěšná nová značka. Vedoucí ateliéru Liběna Rochová studentům pomohla propojením s českými výrobci a vzájemná spolupráce byla pro obě strany zajímavá. Značky se zviditelnily v jiných médiích a kontextech než obvykle a studenti získali důležité praktické zkušenosti. Třeba Pavlína Miklasová si od designérek Trioly nechala poradit ohledně zpracování pružné plavkoviny.

„Pomáhaly mi se střihem i šitím, hodně jsem se od nich naučila. U plavek jde opravdu o milimetrovou přesnost. Musíte také mít speciální stroje, které umí pružné stehy.“ Kromě plavek jsou součástí PLOVE i obuv, pyžama a župany, vše ve svěží barevnosti, která kombinuje chladivou šedou se zářivě neonovými barvami a klidnou tmavě modrou. Momentálně je největší výzvou dotažení praktických užitných vlastností: „Testuji teď všechny plavky ze své kolekce a vychytávám poslední detaily. Jde mi o to, aby plavky dobře seděly, aby byly funkční a podpořily svého nositele.“ Poslechněte si celý rozhovor.

Česká Triola: od korzetů k bikinám
Značku Triola zaregistroval Zemský soud v prosinci 1919 jako společnost na výrobu „prádla a korzetů pro dámy i veškerého pánského i chlapeckého prádla“. Z prvorepublikové pražské firmy se pak v době socialismu proměnila v obří národní podnik s dvaceti výrobními závody. Na začátku 60. let se k plátěnému a hedvábnému prádlu přidalo i elastické a v 70. a 80. přibyla konfekce a ložní prádlo. V průběhu 90. let se Triola privatizovala a soustředila se opět hlavně na šití dámského spodního prádla. Velké změny, časté střídání majitelů a nesprávně volené strategie podnik málem přivedly až do konkurzu.

03185271.png

Od roku 2003 ale nastal obrat k lepšímu. Dnešní Triola stále vyrábí v jedné z původních továren v Horním Jiřetíně a designérský tým a vedení společnosti sídlí v Praze. Od roku 2005 má v sortimentu i plavky a soustředí se hlavně na domácí trh.

Zpracování i design vychází vstříc českým zákaznicím, zásadní součástí filozofie značky je důraz na zpětnou vazbu. Prádlo i plavky se důkladně testují po funkční i estetické stránce. Poslechněte si rozhovor s jednou z modelářek Trioly Danou Čermákovou.

03185269.jpeg

Kromě pražské designérské kanceláře Trioly, která sídlí v Kongresovém centru, jsme natáčeli i v továrně v Horním Jiřetíně. V působivém industriálním komplexu budov bylo dříve i podnikové učňovské středisko. Dnes tu pracuje v jednosměnném provozu přes osmdesát místních lidí. Řada z nich se šití spodního prádla věnuje desítky let, ale jsou tu vidět i mladé tváře. Rušnou továrnou mě provedla technoložka Michaela Kutnerová, absolventka textilního inženýrství na liberecké TUL. Poslechněte si reportáž z výroby, která denně produkuje na tisíc kusů prádla, a nahlédněte do ní ve fotogalerii.

Odkazy:
www.plove.cz
www.triola.cz

Playlist:
Gold Panda – Clarke's Dream (Ghostly International)
Chippy Nonstop feat. Prince Zimboo – Wata (uns.)
Kelis – Runnin, Machinedrum Remix (Ninja Tune)
Juniore – La Fin Du Monde (Third Side Records)
Solange – Looks Good With Trouble (Terrible Records)
Kindness feat. Kelela & Ade – World Restart (Female Energy / Mom + Pop)
Koloto – Mechanica, Dot Remix (Abandon Building)
Pixelord – Oasis (Infinite Machine)
Le1f – Sup (Terrible Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.