Česko je plné překvapení. Jan Hocek vypráví o nové Stezce středozemím

8. březen 2022

Rodina dálkových tras Via Czechia má nového člena, Stezku středozemím. Spojuje nejjižnější a nejsevernější bod naší země a měří 569 km. „Zapojil jsem i města včetně Prahy,“ říká její tvůrce.

„Vnitrozemí je někdy zajímavější,“ říká Jan Hocek. Na jeho nové trase mezi nejsevernějším a nejjižnějším bodem Česka je řada měst, například krásná menší města jako Týn nad Vltavou, Zákupy, Česká Kamenice, Krásná Lípa. Ale také velká města České Budějovice nebo Praha. „Na trase je jediná tisícovka, a to Kleť. Ale překvapení je tam spousta. Pro mě to byla například města na severu Čech. Stezka vede údolím Lužnice, dá i se částečně splouvat.“

Mapa Stezky středozemím

Informace o nové trase už jsou dostupné na webu, oficiálně první sezonu existence Stezky středozemím stvrdí vydání stejnojmenné knihy 17. března.

Někdy naschvál bloudím

Při poznávání Česka Jan Hocek oceňuje střídání různých ročních období, dopravních prostředků i sestavy. „Vždycky se snažím najít nová místa. Někdy záměrně bloudím, vydávám se i na cesty, které vím, že brzy skončí. Malé dobrodružství jde prožít i v Česku,“ říká Jan Hocek. Cestu původně plánoval od jihu k severu, ale nakonec dal přednost opačnému postupu. Trasa je především myšlená jako inspirace a je otevřená úpravám, aby si ji mohl každý pojmout po svém.

Overturismus je záležitostí jen několika mála bodů

Velmi nadšeně Jan Hocek mluví o Středním Povltaví, Sedlčansku a Toulavě. „Kdo znáte na Táborsku například vesnici Ounuz, Borotín nebo Jistebnici? ptá se Jan Hocek. Některým místům v Česku pro jejich fotogeničnost hrozí overturismus. Jsou to ale jen jednotlivé, většinou snadno dostupné body. Kolem nich, často ve vzdálenosti jediného kilometru, je ale obvykle klid a na dálkové trase, jako je Stezka středozemím, budou takové zážitky v menšině, slibuje Jan Hocek. Přiznává ale také, že některá oblíbená místa si nechává jen pro sebe a v jeho knihách nebo na jeho trasách je nenajdete.

Poslechněte si o Stezce středozemím z rodiny tras Via Czechia. Uslyšíte tipy na konkrétní místa, ale i řadu zajímavostí z putování po Česku. Pusťte si kompletní záznam cestovatelského magazínu Radia Wave!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.