Cesta do hlubin outsiderovy duše. Brněnská kapela Snackthief představuje svou první nahrávku

31. červenec 2020

Kapelu Snackthief můžete znát už nějakou dobu z rotace Radia Wave. V půlce jara vydali na kazetě svou debutovou nahrávku, na které najdeme devět skladeb navazujících na to nejlepší z trochu zapadlého žánru – amerického midwest ema. Logicky jsme si je tak pozvali do Špíny, aby osvětlili, co je vedlo k tomu, aby oprášili tento žánr, i proč se jejich texty vrací k nepříjemným létům prožitým na střední či základní škole.

Středoškolská traumata a snaha jak se s nimi vyrovnat, popřípadě se před nimi rovnou utéct k hudbě byla vždy leitmotivem scény označované jako midwest emo. Naštvanost jde zde ruku v ruce s určitou hravostí – ať už v názvech nebo i v energii, kterou kapely ze sebe vydávají na koncertech. Podobně je tomu i u brněnské čtveřice Snackthief, která se rozhodla konečně vytvořit českou odpověď na tuto hudební odnož.

Čtěte také

Zároveň měli pocit, že se o to zatím žádná jiná lokální kapela úplně nepokusila, jak tvrdí kytarista Richard. Ten hrál s basákem Márou už v jejich předchozích společných projektech. Posléze přibrali bubeníka Dominika, se kterým se Mára znal jak jinak než ze střední. Posledním střípkem skládačky se stal nakonec Igor, známý například z My Dead Cat. Snackthief by se tak dali označit za mezigenerační kapelu.

Nahrávání jejich první desky probíhalo v trnavském prostoru Kubik, podle kapely se punkovější práce na albu na rozdíl od studia vyplatila a nahrávka má syrovější a věrnější zvuk. Z Kubiku pochází i Ahoj, jedna z kapel z bohatého playlistu, který si Snackthief přinesli k nám do studia a kde se kromě jejich midwest emo oblíbenců objevil i splašený japonský dívčí projekt Otoboke Beaver. Nebavili jsme se celou dobu ale jen o hudbě a střední škole, zvláštním způsobem se do rozhovoru opět propsalo i jídlo.

V jakých kapelách působili jednotliví členové před Snackthief? Jak vznikl jejich název? Za jakých okolností je napadlo navázat na devadesátkový žánr amerického midwest ema? Proč zpívají anglicky? Jak v tom všem figuruje projekt Emardee? Poslechněte si celou Špínu s brněnskou kapelou Snackthief!

Playlist:

Snackthief – Part Time Sanity
My Dead Cat – Pohádka
Sport – Helsinki, 1952
Otoboke Beaver – Don’t Light My Fire
Ahoj – Kavačaj
At the Drive-in – Star Slight
Snackthief – Grit Sprayer
Sinks – Professor T

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka