Člověk se z toho nesmí hroutit, říká medička. Jak vypadá studium na 2. LF UK?

7. březen 2024

„Čtvrtý ročník je takový zlomový, začínají víc klinické obory a praxe,” popisuje Aneta Koudová, studentka 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Baví mě učit se o lidském těle a to, že to můžete využít v každodenním životě,” říká.

„Nejtěžší mi přijde najít rovnováhu mezi tím, aby člověk nepropadl do neustálého učení a stresování se ze školy a dokázal si odpočinout a udělat si volný čas,” popisuje Aneta. „Člověk se z toho nesmí hroutit,” říká o náročném studiu, které se jí daří skloubit s krasobruslením. 

„Například na první lékařskou se můžete dostat na průměr, na druhou třeba ne a každá lékařská má svoje specifika,” vysvětluje. Zájemcům o přijímačky doporučuje vzít si už na střední povinně volitelné předměty zaměřené na biologii, chemii případně fyziku a rovnou z nich maturovat. „Já jsem si koupila modelové otázky, to jsou tři knížky, kde jich je tisíc z fyziky, tisíc z chemie, tisíc z biologie. Jsou to přímo otázky, které jsou i v přijímačkách jenom různě modifikované,” říká Aneta Koudová. 

Jak vypadá studium medicíny? Ve Studovně jsme si s medičkou Anetou Koudovou z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy povídali o přijímačkách, studiu, učení i praxi.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.