Co dětem přináší do života skaut? Dal mi kamarády, příležitosti a pocit odpovědnosti, říká jeho člen

5. květen 2022

„Vyrůstat ve skautském oddíle znamená chopit se šance žít naplno. Být aktivní a najít vlastní místo ve světě.” To se píše na stránce skauti.cz v záložce Proč se stát skautem. Co dítěti může dát skautství? „Skaut mi přinesl do života kamarády a příležitosti,” říká v podcastu Houpačky Aleš Vitinger, který se skautem vyrostl a později v něm i vedl oddíl.

„Jako na základce trochu šikanovanýmu dítěti jsem ve skautu našel přívětivější prostředí, kde se mi fungovalo líp. Bylo to tam bezpečnější. Na druhou stranu bylo potom na gymplu někdy těžký žít s tím, že jsem skaut,“ popisuje Aleš, který byl jediný skaut ve třídě. „Říkali si, co je to za divňouše,“ vzpomíná.

Aleš Vitinger

Ve skautu si kromě kamarádů našel i hodnotové zakotvení. „Že je správné být aktivní, přebírat zodpovědnost za sebe i věci okolo. To je silně obsažený ve skautských myšlenkách. A na mě to rozhodně zapůsobilo, říká.

„Je tam taky povinnost hledat, jestli na světě není kromě mě a ostatních něco, o co bych se měl starat. Spousta lidí si proto najde přírodu jako další silnou hodnotu, kterou chránit, o kterou pečovat, vysvětluje Aleš.

Je ve skautu důležitější vázání uzlů, nebo životní hodnoty? Je dostatečně inkluzivní? A proč se oddíly často dělí na klučičí a holčičí? Poslechněte si celé Houpačky o skautství.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.